Idrottspsykologen: "Fokuset är det som avgör"

Tim Dahlbacka/TT

Publicerad 2023-08-22

Daniel Ståhls förmåga att prestera under, och lyckas hantera, stor press är orsaken till hans sensationella VM-guld i diskus.

Det menar idrottspsykologen Göran Kenttä.

– Man ser att Ståhl är extremt beslutsam, fokuserad och bestämd i sista kastet, säger han.

När allt stod och vägde levererade Daniel Ståhl som bäst. Diskusen flög i väg och landade inte förrän 71,46 meter senare.

VM-guldet var säkrat i det absolut sista kastet.

– Det är en extremt häftig och outstanding prestation, i ett sådant ögonblick när allt hänger på sista kastet. Man ser att han är extremt beslutsam, fokuserad och bestämd. Det är det som gör att han klarar av det, säger Göran Kenttä, idrottspsykolog på GIH.

Förutsättningarna var tydliga för Ståhl inför avslutningen. Ett kast över 70,02 meter gällde för att få gräva guld i Budapest efter att rivalen Kristian Ceh satt ribban högt.

– Det är så himla lätt att tankarna börjar gå, att nu måste jag kasta långt för att ta guld. Det kan dra i gång en massa känslor som påverkar det man gör i ringen. Det är som en avgörande straffspark i en VM-final i fotboll. Missar jag är det kört, men sitter den så vinner jag. Att kunna vara så fokuserad i det tillfället är det som avgör.

Jämför med Duplantis

Kenttä säger att konkurrensen med slovenen Ceh har varit nyttig för Ståhl – att den minskat pressen på att behöva vinna varje gång. Han jämför med en annan friidrottssvensk, stavhoppsstjärnan Armand Duplantis, vars närmsta konkurrenten ”hoppar en halvmeter kortare”.

Samtidigt slets Ståhl mellan hopp och förtvivlan då guldet bytte plats flera gånger under tävlingen.

TT: Hur hanterar man det?

– Först ska man notera förutsättningarna och vara medveten om läget. Sedan gäller det att växla fokus till nuläget. Då har man alla förutsättningar att lyckas. Det är nyckeln. Så fort man börjar tänka på det som varit eller det så komma skall kan det gå illa, säger Göran Kenttä.

Tränat mentalt

Han menar att den mentala biten går att träna på, precis som styrka, teknik och kondition, och att Daniel Ståhl alldeles säkert arbetat för att kunna hantera den mentala pressen på friidrottsarenan.

TT: Och hur går man ut och lyckas leverera max när man verkligen måste?

– Så fort tanken går att du måste lyckas eller vara perfekt så är du inte närvarande i det du gör. Du måste vara fullt fokuserad på ditt utförande. När man tränat på det blir det lättare att upprepa. Det här kommer han helt säkert ha med sig i framtiden och blir en jätteviktig lärdom. Han vet att han kan avgöra med sista kastet i ett tufft läge. Det är otroligt värdefullt.