Adlerteg reserv till OS-finalen i barr

Av:  Tokyo TT:s utsända

Jonna Adlerteg under söndagens kval i barr.
Jonna Adlerteg under söndagens kval i barr.

Med 14,533 poäng missade gymnasten Jonna Adlerteg finalplatsen i barr på OS i Tokyo.

Svenskan hamnade på tolfte plats och står just nu som andra reserv till finalen.

– Jag ville ta mig till final men jag känner också att jag har gjort allt jag kan, säger hon efter tävlingen.

Efter svenskans program på barren hördes applåder från den lilla gruppen åhörare som befann sig inne i Ariakehallen i centrala Tokyo. Jonna Adlerteg är också – trots missad finalplats – mycket nöjd med sin prestation.

– Jag satte min nya kombination här som jag jobbat på så länge. Den har inte suttit på någon tävling tidigare, bara på test och träning, säger hon.

Jonna Adlerteg deltog i kvalgrupp fem – och totalt går nu de 8 bästa i kvalet vidare till finalen i barr som avgörs på söndag 1 augusti. Konkurrenten i gruppen, Nina Derwael, Belgiens medaljhopp, knep en finalplats med kvalets högsta resultat 15,366 poäng. USA:s gymnastikstjärna Simone Biles har haft motvind i grenen och knep med nöd och näppe den sista finalplatsen till slut.

Jonna Adlerteg står som andra reserv till final, tack vare att fyra ryskor på platserna 3–6 och bara två per land får tävla i finalen.

– Om jag ska vara helt ärligt tror jag inte det är jättestor chans, men det finns en anledning till att de har tre reserver. Det har ju hänt.

Den svenska gymnasten blev OS-klar redan förra året. Hon har två EM-silver sedan tidigare, men i årets EM i Basel fick Jonna Adlerteg nöja sig med en sjätteplats i barr. I höst väntar ett VM.

– Sedan får vi se, säger hon.

Barren har varit Adlertegs stora möjlighet, då hon fokuserat på den efter en tidigare knäskada. Hon missade OS i Rio de Janeiro 2016 på grund av en knäskada, och har valt bort de andra redskapen för att minska skaderisken och för att bli så bra som möjligt.

Publisert: