TT-Sport

Norén backar i OS-golfen: "Finns hopp"

Av: 

TT

Alex Norén slår ut på femte hålet under tredje rundan av OS-golfen.
Alex Norén slår ut på femte hålet under tredje rundan av OS-golfen.

TT-SPORT

Hoppet är det sista som överger en, sägs det. Gäller det även OS-golf och fem slag från en medalj?

– Det finns fortfarande hopp och nu ska jag inte grotta ner mig alltför mycket, säger Alex Norén inför söndagens avslutning.

Bakom honom, i bakgrunden till 18:e green, rullade namnen på storbildsskärmen över den sammanlagda ställningen. Det tog tag innan Alex Noréns namn dök upp, tvärtemot i morse.

Det som då började med en tredjeplats och förhoppningar om att vara med och bryta svensk medaljtorka i OS i Tokyo har nu förvandlats till en mera undanskymd delad 17:e plats.

Upp till guldet och amerikanske världsfemman Xander Schauffele skiljer sju slag. Till Carlos Ortiz, Mexiko, och Paul Casey, England, och en kamp om bronset, totalt fem slag.

Tuff konkurrens

Ingenting är naturligtvis omöjligt. Ingenting blir dock enklare när konkurrensen består av världsnamn som så många gånger tidigare varit i den här situationen på avslutande söndagar i golfsammanhang.

Inför OS-golfens start ifrågasattes tävlingen efter återbud och avhopp av världsstjärnor som Jon Rahm, Dustin Johnson och Bryson DeChambeau. En titt i resultatlistan nu och det skulle kunna vara toppstriden i en PGA-tävling eller till och med en major.

– Jag tänker inte på alla som är före, ”skjuter” jag en riktigt låg runda så finns det en chans. Det är inte alltid de presterar på topp heller. Det gäller att tänka på mig själv och vad jag kan göra, sedan att göra det är en annan fråga.

Norén vet att det får inte bli en repris på lördagen. De två första rundorna var stabila. Under tredje rundan blandade han och gav, mest gav skulle det visa sig.

Dåligt närspel

Till slut blev det fyra bogeys, två fler än på vad som producerats under de två föregående rundorna.

– Jag skyller allt på dåligt närspel och dålig puttning. Sedan med det här formatet med tre platser som spelar roll blir det lätt att man omedvetet pushar sig själv och vill ha i birdies tidigt på rundan.

Och på 14:e hålet blev frustrationen påtaglig, en pitch mot green som stannade alldeles för kort om flaggan, Norén lyfte klubban över knäet – men lät bli att knäcka den.

– Jag har faktiskt inte gjort det någon gång. Det var lite för många hål kvar att spela, säger Norén med ett leende.

– Jag förstörde en driver på 17:e hålet en gång när jag visste att jag inte behövde använda den på 18:e hålet.

TT: En mera allvarlig fråga, hur lätt eller svårt är det att vända spelet när det börjar gå utför?

– Det är svårt. Jag har haft problem med det här under hela året. Tidigare i karriären var jag lite bättre på närspel och puttning. Nu har jag haft ett år när det långa spelet är mycket bättre och är stabilare på tee.

Nytt träningspass

Utmaningen nu blir att glömma gårdagen och blicka framåt. Det är å andra sidan 39-årige Norén van vid.

– Det värsta man kan göra är att gå hem till rummet och tänka att jag ska vara fräsch till imorgon. Kan jag lägga ett bra träningspass på putt och chipp så att jag känner att det känns bättre, då är min erfarenhet att jag kunnat gå ut och lira en bra runda i stället för att älta det här.

Publisert: