Offensiv elva: Elanga in i stället för Forsberg

Läs mer här: Portugal kör över Sverige – mardröm i Tomassons första landskamp

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-03-21


Viktor Gyökeres börjar som väntat på topp mot Portugal.

Jon Dahl Tomasson gör som han har sagt sedan han fick jobbet som landslagets nye förbundskapten.

Mot Portugal i kväll satsar han offensivt och med ett nytt spelsystem.

”Jag vill se ett lag som är modigt, så vi kan implementera vårt sätt att spela mot ett väldigt bra lag”, säger dansken förbundets hemsida.

När Dahl Tomasson släppte startelvan bjöds det inte på några större överraskningar, möjligen den att Anthony Elanga spelar på en mittfältskant i stället för Emil Forsberg.

Elvan:

Robin Olsen, Aston Villa – Emil Holm, Atalanta, Isak Hien, Atalanta, Victor Nilsson-Lindelöf, Manchester United, Ludwig Augustinsson, Anderlecht – Mattias Svanberg, Wolfsburg, Jens Cajuste, Napoli – Dejan Kulusevski, Tottenham, Alexander Isak, Newcastle, Anthony Elanga, Nottingham – Viktor Gyökeres, Sporting Lissabon.

”Jag vill se ett lag som spelar med hög intensitet, med och utan boll. Ett lag som försöker vara modigt, som vågar göra misstag men samtidigt använder sig av det vi försöker införa i vårt spel. Så som som rotationer, en till två touch, ett snabbt beslutsfattande, löpningar utan boll. Det är det viktigaste för mig. Sen ska vi se på prestationen efteråt. Får vi till de inslagen av mod, intensitet så är det en bra start”, säger Dahl Tomasson till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Den offensiva kvartetten Viktor Gyökeres, Anthony Elanga, Alexander Isak och Dejan Kulusevski tar plats från start.

”Alla vet vad Viktor Gyökeres går för och här i Portugal har vi har sett vilken fin uppskattning han har fått från fansen. Vi vet vad Kulusevski har gjort i Tottenham. Alexander Isak har kommit tillbaka från skada och gör det bra i Newcastle igen. Och flytten som Elanga gjorde från Manchester till Nottingham Forest var en väldigt bra flytt för honom själv. Han är fortfarande en ung spelare som har chans att utvecklas mer”, säger dansken.

Portugals startelva: Rui Patricio – Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Nuno Mendes – Bruno Fernandes, João Palhinha, Matheus Nunes – Bernardo Silva, Gonçalo Ramos, Rafael Leão.

Landskampen på Estádio Dom Afonso Henriques i Guimarães börjar klockan 20.45.