Efter olyckan: "Är på väg mot gammal god form"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2023-10-11

Peder Fredricson satsar på världscupen i vinter, med start i Oslo i helgen. Arkivbild.

Henrik von Eckermann är som vårens världscupvinnare redan klar för finalen i april.

Peder Fredricson vill gärna ge honom en fajt där. Fyra månader efter det otäcka fallet säger han:

– Jag är på väg mot gammal god form.

Hoppningens inomhussäsong drar i gång i och med världscuppremiären i Oslo i veckoslutet.

– Jag kör i gång med Oslo och Helsingfors och så får vi ser hur det går, men jag kommer att satsa lite mer på världscupen än jag gjort tidigare eftersom jag missade EM på grund av min skada, säger han.

Det är inte så värst länge sedan Peder Fredricson höll positionen som världsetta, säkrade ett OS-guld i Tokyo, vann Global Champions Tour och utsågs till världens främste ryttare.

Varpå han tog ett litet kliv tillbaka, slutade tävla lika frekvent och ägnade mer tid åt familjen och att träna unghästar hemma på Grevlundagården på Österlen.

Kunde gått riktigt illa

Likväl var han aktuell för en plats i det svenska lag som tog EM-guldet i Milano i slutet av augusti. Men ett kort ögonblick av ouppmärksamhet på Stockholms stadion i juni höll på att sluta väldigt illa.

Under framhoppningen på unghästen Que Sera kastades han ur sadeln, landade på nacken och fördes i ambulans till Karolinska sjukhuset. Röntgen visade inga frakturer, men muskler och senor hade tagit rejält med stryk.

Sex veckor senare var han tillbaka i tävling. För sent för att konkurrera om en EM-plats.

Och än är han inte fullt återställd.

– Det känns bra igen, men jag är inte tillbaka rent fysiskt där jag var när olyckan skedde. Jag har inte kunnat träna riktigt som jag brukar. Jag har haft restriktioner, inte fått ta i ordentligt, men långsamt tar jag mig tillbaka till gammal god form.

TT: Några mentala sviter?

– Nej, faktiskt inte. Man undrade lite hur det skulle vara inför den första starten men det satte sig inte något mentalt. Peppar, peppar är jag inte lagd åt det hållet.

TT: Hur var det att följa EM?

– Både och. Det ena var att jag var väldigt glad över att följa svenskarna. Det var ett fantastiskt resultat och det sätt de vann på. Sedan är det klart att jag gärna hade varit med. Nu kom uttagningen precis när jag hade min skada och det visade sig att Catch Me Not var i storform. Jag hade gärna varit med och hoppat.

Räknar inte bort OS

I dagsläget har Fredricson inte en häst som med självklarhet kan gå OS i Paris till sommaren, men han utesluter inte han till försommaren sällar sig till skaran aktuella OS-ryttare.

– Jag jobbar på med det jag har och är öppen för om det kommer in en ny häst. Inför OS är det resultaten som avgör. Det är ingen idé att spekulera. Det är de hästar som levererar och är i bäst form som ska gå OS.

– Jag säger alltid att jag har en massa hästar som är möjliga och sedan sållas de ut av resultaten. Det är fel inställning att säga att man inte har det. Jag håller alla dörrar öppna åt alla håll.

En av hans fyra mest lovande hästar är Vroom de la Pomme. I Oslo får nioåringen gå i grand prix.

– Det känns som att jag har ett riktigt bra gäng lovande hästar som kommer nu och det är alltid en härlig känsla. Alla fyra har bra talang. De har kommit olika långt i sin utveckling. Vilka som blir bäst i slutändan får man se, säger Fredricson.