Såpopera i svenskklubben – tränaren "mobbad"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2023-01-24

Det blev såpoperan som rörde upp känslor på alla håll och kanter.

När svenskklubben Vancouvers omtalade tränarbyte nu är gjort – kan NHL-klubben resa sig?

– Det här är ingen quick fix, men vi är på rätt väg, säger svenske Patrik Allvin, general manager i Vancouver Canucks.

Vancouversupportrar och utomstående håller nog inte med.

När klubben i söndags, efter många om och men, slutligen gick ut med att veterantränaren Bruce Boudreau, 68, sparkats till förmån för förre storspelaren Rick Tocchet, kände sig den utpekade boven i dramat manad till att be om ursäkt på presskonferensen.

Rutinerade Jim Rutherford, 73 år, chef för klubbens sportsliga ledningsgrupp tog till orda:

– Jag vill be Bruce om ursäkt. Jag har varit alldeles för direkt och rak i intervjuer. Jag är ledsen om folk är upprörda över det. Från och med nu kommer jag att vara tyst.

”Bedrövligt”

Då hade Rutherford under en tid erkänt att man pratat med andra tränare, att saker och ting var tvungna att förändras, och ryktena om att Tocchet skulle ta över bara växte och växte.

Men det oundvikliga beskedet dröjde samtidigt som laget fortsatte att förlora. Det blev till slut rena mobbningen mot Bruce Boudreau som fick avbryta ett par pressträffar då känslorna tog över.

TSN:s expertkommentator Craig Button sågade klubben och i synnerhet Rutherford:

– Det är bedrövligt. Att det handlar om professionell idrott innebär inte att all anständighet kan läggas åt sidan. Det finns ingen ursäkt för det här.

The Athletic kallade Vancouver Canucks för en ”dysfunktionell klubb”.

”Älskar honom”

I de två sista hemmamatcherna under Boudreau visade publiken sitt stora stöd för en rörd tränare.

Spelarna tog också hans parti.

– Vi ger inte upp för Bruce. Stan älskar honom, jag gillar honom. Han har varit fantastisk för mig personligen, sade Elias Pettersson till The Athletic efter Boudreaus näst sista match.

Bruce Boudreau är en av de mest segerrika tränarna i NHL-historien och plockades in under förra säsongen sedan Vancouver startat säsongen riktigt illa. Han fick ordning på laget och var nära att ta Canucks till slutspel.

Resultaten och hans framtoning gjorde honom till den mest populära Vancouvertränaren sedan Pat Quinn på 90-talet, skriver Vancouver Sun.

Men den här säsongen, när laget skulle gå till slutspel, har en svajig defensiv, svenske backprofilen Oliver Ekman Larsson har exempelvis hemska -18 i plus/minusstatistiken, gjort att förlusterna radats upp. Offensiva stjärnor som Elias Pettersson – 19 mål och 54 poäng på 44 matcher – har glänst. Men det har inte räckt.

Vancouver har bara vunnit två av sina tio senaste matcher och till en slutspelsplats skiljer 14 poäng.

Så vad händer nu?

”Ett lag som vinner”

Vancouver spelar sin första match under Tocchet natten till onsdagen, svensk tid, mot Chicago. Supportrarna är fortfarande fly förbannade över såpan de senaste veckorna, men Patrik Allvin, förste svenske general managern i NHL, tonar ned det.

– Fansen här saknar en vepa i taket, de vill ha ett lag som vinner, säger han om klubbens jakt på sin första Stanley Cup-titel.

Rick Tocchet inser att han börjar i uppförsbacke både sportsligt och efter vad som hänt på sistone.

– Jag har varit i den här ligan i 30-plus år som spelare och tränare och det har alltid varit mycket runt omkring. Det är bara att stänga ute. Jag har spetsen för att vara i den här miljön, säger han.