Toppklubbarna vägrar ge upp Superligan

TT-AFP

Publicerad 2022-10-09

Barcelonas president Joan Laporta höll fast vid att Superligan är viktig för klubbarna under Barcelonas årsstämma. Arkivbild.

Superligans främsta förespråkare ger inte upp.

”Med tanke på Uefas passivitet, angående den snedvridning som den ekonomiska dopningen från statligt ägda klubbar genererar, måste vi reagera”, säger Barcelonas ordförande Joan Laporta.

Real Madrids ordförande Florentino Perez ledde i april 2021 en grupp av tolv stora europeiska klubbar in i Superligan, där de skulle dra sig ur från Champions League för att i stället spela mot varandra.

Projektet lades på is några dagar senare efter påtryckningar från fans och myndigheter.

Real, Barcelona och Juventus är de enda klubbarna som sedan dess försökt hålla Superligan i liv. Barcelonas ordförande Joan Laporta försvarade projektet under klubbens årsstämma.

”Det är en tävling som är nödvändig, för att välja vårt öde. Vi, klubbarna, kommer att styra”, sade Laporta.

”Jag är optimistisk. Med tanke på Uefas passivitet, angående den snedvridning som den ekonomiska dopningen från statligt ägda klubbar genererar, måste vi reagera.”

Jämförs med tennisen

Förra veckan jämförde Perez europeisk fotboll med tennis.

”Vad är poängen med att beröva fansen de stora matcherna? Nadal och Federer möttes 40 gånger. Nadal och Djokovic 59 gånger, är det tråkigt? Liverpool och Real Madrid har mötts nio gånger på 67 år.”

På torsdagen, i ett brev till Juventus aktieägare, bekräftade klubbens ordförande Andrea Agnelli sitt ”engagemang” i Superligan.

”Skulle bli tröttsamt”

På söndagen meddelade Laporta till Barcelonas medlemmar att Superligan ska vara en öppen liga.

”Det kommer att vara en öppen liga, baserad på meritokrati, och alltid med respekt för de nationella ligorna. Det är något som väntar på godkännande i Luxemburg, och när det har grönt ljus kan vi börja arbeta, utan press, på ett format som alla kommer att gilla .”

På lördagen, i en intervju med Sonora rapporterad av Marca, förklarade Laporta varför han föredrar att inte ha ett stängt format.

”Jag tror att om de stora klubbarna alltid spelar mot varandra skulle bli tröttsamt”, sade Laporta.

”Att backa underdogen är väldigt trevligt. Du ser ett EM vunnet av Grekland, och det är vackert. Och när Leicester vann (Premier League) i England var det speciellt.

Bara tre klubbar kvar

Superligan lanserades i april 2021 av tolv stora europeiska fotbollsklubbar.

Det väckte ett enormt missnöje bland supportrar, politiker och andra fotbollsklubbar. Det tog inte mer än 48 timmar innan turneringens engelska klubbar hade dragit sig ur projektet.

I dag är det bara Juventus, Real Madrid och Barcelona som är kvar i ligan.

Efter lanseringen letade Uefa och Fifa omedelbart efter sätt att sanktionera utbrytarklubbarna. Ett domstolsbeslut 2023 kommer att avgöra projektets framtid.