Jansson: "Tillbaka i träning närmaste dagarna"

Anders Wallin/TT

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2021-06-03

Positiva besked kring fotbollslandslagets problem på backsidan:

Ludwig Augustinsson och Filip Helander gjorde sina första kollektiva träningar sedan laget samlades i förra veckan.

Och Pontus Jansson är snart i farten igen.

– Vi har en bra plan, säger han.

Jansson deltog inte i träningspasset på Friends arena. Han höll i stället i gång på en motionscykel vid sidan av planen.

Trampar han på ordentligt tror förbundskapten Janne Andersson att han snart kan kliva av sadeln, gå in i fotbollsträningen och i god tid bli redo för att konkurrera om en startplats i EM-premiärelvan mot Spanien.

Det tror Jansson också.

Eller tror och tror. Det ska han vara.

– Det känns bra, bättre dag för dag. Fysiskt känner jag mig bättre i dag än i går och mentalt börjar jag nyktra till och är i rätt fas.

Lagt upp en plan

– Vi har en bra plan, vi har lagt upp det dag för dag, tanken är att vara tillbaka i träning de närmaste dagarna. Vi närmar oss, säger Jansson.

En lång, slitsam säsong, dessutom kantad av skador, slutade på allra bästa sätt i helgen. För första gången sedan mitten av 1940-talet spelar Brentford i högsta engelska ligan.

Men det var en match som tog hårt på honom, mest psykiskt. Han fick knappt i sig någon mat inför matchen, kräktes efter den och hade krampkänningar.

– Det var första gången jag kände sån nervositet inför en match, säkerligen på grund av att jag varit i den situationen tidigare och inte lyckats. Det har också varit en lång säsong, pandemin och att jag varit utan min familj länge. Allting tror jag påverkade, säger han.

Jansson har gjort många försök att nå Premier League, först med Leeds och sedan med Brentford. Till hösten väntar just Leeds som motståndare för mittbacken.

Vid onsdagens presskonferens var Janne Andersson tveksam till att Jansson är i skick nog att spela EM-genrepet mot Armenien på lördag. Detsamma gäller mittbackskollegan Filip Helander.

Helander var inte med på landslagslägret i Båstad i förra veckan. I stället rehabiliterade han sitt knä hemma i Malmö.

I dag var han för första gången med i den kollektiva träningen och bildade mittbackspar med Victor Nilsson Lindelöf under spelövningarna.

Pratar inte om kris

Janne Andersson vill inte tala om mittbackskris.

– För mig har vi mittbackar som är friska nog att kunna spela när EM börjar, annars hade vi inte tagit ut dem. De ska inte vara piggast i dag eller på lördag, och Pontus är så bra att han konkurrerar om en plats i EM. Pratar man om Helander så är det en skada som han har haft men som ska vara borta. Det är mer att han ska stegras in i fotbollen, så han ska också vara spelklar (till premiären).

Om inte Jansson och Helander är aktuella mot Armenien har Andersson bara tre renodlade mittbackar att tillgå, varav en – Andreas Granqvist – inte är tänkt att spela alls.

Det talar med andra ord för att Marcus Danielson spelar tillsammans med Nilsson Lindelöf på lördag.

Jansson ser möjligheterna att vara den som startar bredvid "Vigge" mot Spanien i Sevilla den 14 juni.

– Det är en öppen plats, men jag har precis kommit hit, kommit in i bubblan, träffat de andra och ska börja träna och så tar vi det därifrån, säger han.