TT-Sport

Spelarfack i protest mot VM-publik

Av: 

TT

Andreas Palicka. Arkivbild.
Andreas Palicka. Arkivbild.

TT-SPORT

Det europeiska spelarfacket har protesterat mot att upp till 4 000 åskådare ska tillåtas på matcherna i handbolls-EM i Egypten. Sveriges lagkapten står bakom markeringen.

– Jag tycker inte att VM ska spelas med publik, säger målvakten Andreas Palicka.

Spelarfacket har skrivit ett brev till ordföranden i Internationella handbollsförbundet (IHF), Hassan Moustafa. Det brevet ställer sig Palicka bakom. Men han tror inte på någon spelarbojkott om det blir publik på läktarna.

– Absolut inte. Jag litar på experternas fakta och kan de garantera min säkerhet. Och det gäller nog alla andra också, säger han i en videopresskonferens.

"Det är pinsamt"

VM-arrangören meddelade tidigare i veckan att man kommer att utnyttja 20 procent av hallarnas läktarkapacitet, vilket innebär 3 000-4 000 åskådare i huvudarenan i Kairo där Sverige ska spela.

Den danske storstjärnan Mikkel Hansen har tidigare sagt att han överväger att bojkotta VM om det blir publik på läktarna. Även norske stjärnan Sander Sagosen är kritisk till publik på läktarna.

– Det är pinsamt. Som världen ser ut just nu... Och så ska de ha in åskådare. IHF tänker mer på ekonomi än spelarnas hälsa, säger Sagosen till NTB.

Passat bra med fysträning

Palicka och de andra i landslaget har fått VM-uppladdningen kraftigt påverkad av de positiva coronatesten på Anton Lindskog och Albin Lagergren (som inte hunnit ansluta till truppen när han testades positivt). EM-kvalmatcherna mot Montenegro, som skulle ha spelats i veckan, har fått flyttas fram. Dessutom kan laget inte träna som man vill.

Laget befinner sig i karantän på ett hotell i Eskilstuna och får bara umgås med respektive rumskompis. Två och två får de träna lite handboll med finter, hopp och skott. Och så får de träna fysträning på egen hand.

– Det har varit rätt speciella dagar som symboliserar såsom världen i allmänhet ser ut, säger Palicka.

"Bra för min kropp"

Palicka har lite problem med knät och är därför nöjd med att kunna ägna mycket tid åt fysisk uppbyggnadsträning.

– Det är bra för min kropp. Jag har kunnat träna på bra och känner mig nöjd med hur kroppen reagerar på det.

Alla lagmöten sker genom videokonferenser.

– Det är ingen drömsituation, men det funkar bra.

Publisert: