Sex debutanter som kan glänsa i fotbolls-EM

Mikael Widerberg/TT

Publicerad 2021-06-11

Fotbolls-EM kommer att krylla av välkända namn. Men också av profiler som inte är vana vid mästerskapsstrålkastarljuset.

Här är tre veteraner, och tre talanger, som alla göra sin första turnering – och som är värda att hålla ett extra öga på.

Veteranerna:

+) Goran Pandev, 37 år, anfallare, Nordmakedonien

Den som följt den italienska fotbollsligan under det senaste årtiondet har förmodligen koll på Pandev, förutom en kortare avstickare till turkiska Galatasaray har han spelat hela sin karriär i olika Serie A-klubbar. Totalt har det blivit mer än 100 mål på över 500 matcher för bland annat Genoa, Napoli, Lazio och Inter. Ändå har Pandev aldrig varit i närheten av ett mästerskap – förrän nu. För första gången är Nordmakedonien med i ett slutspel och självklart var det lagkapten Pandev som sköt landet dit, på ett närmast sagolikt sätt, via ett avgörande mål i den sista playoff-matchen mot Georgien. Pandev anses vara Nordmakedoniens bästa spelare genom tiderna och är landslagets självklara mittpunkt.

+) Tim Sparv, 34 år, mittfältare, Finland

Klingar namnet Tim Sparv bekant? Ja, det är kanske inte så konstigt. 34-åringen fick sitt stora genombrott i allsvenska Halmstad drygt tio år sedan och har efter det skördat stora framgångar i bland annat nederländska Groningen och danska FC Midtjylland, där det exempelvis har blivit Champions League-spel. Sparv har varit en del av det finländska landslaget sedan 2009 och får nu äntligen, på karriärens höst, chansen att spela ett stort mästerskap. Och det som lagkapten. Var och hur fotbollslivet går vidare för honom efter EM är oklart, i maj valde han att bryta sitt kontrakt med grekiska AEL och han är därför just nu klubblös.

+) David Marshall, 36 år, målvakt, Skottland

Målvaktsveteranen blev stor, stor hjälte i Skottland då han räddade en straff mot Serbien i den avgörande playoff-matchen och på så sätt såg till att det framgångstörstande Skottland tog sig till sitt första stora mästerskap på hela 22 år. Marshall debuterade för landslaget redan 2004, ingen annan skotsk spelare har någonsin i historien tillhört landslaget under längre tid än honom. Till vardags spelar 36-åringen i engelska Derby och tidigare i karriären har han vaktat kassen för bland annat Norwich, Cardiff och Celtic – så det finns gott om rutin hos honom – men likväl har han aldrig tidigare spelat EM eller VM.

Talangerna:

+) Giacomo Raspadori, 21 år, anfallare, Italien

Det var både en och två experter som höjde på ögonbrynen då Raspadori tog en plats i EM-truppen framför mer etablerade stjärnor som Matteo Politano och Moise Kean. Men förbundskapten Roberto Mancini tror oerhört mycket på Sassuolos unge guldklimp, som den här säsongen smällde in sex mål på 27 matcher i Serie A. Mancini har till och med beskrivit 21-åringen som Italiens nye Paolo Rossi, vilket säger en del om potentialen Raspadori besitter. Raspadori, som debuterade för A-landslaget alldeles nyligen, kan förutom att spela anfallare även användas som yttermittfältare.

+) Kacper Kozlowski, 17 år, mittfältare, Polen

Kallas Polens Paul Pogba och spås inget annat än en lysande framtid. Trots att Kozlowski bara är 17 år gammal, född 2003, är han redo ordinarie på topplaget Pogon Szczecins centrala mittfält och om man får tro ryktena som florerar är Manchester United ute efter att knyta till sig jättetalangen. Kozlowski debuterade för det polska A-landslaget under våren och tilldelades tröja nummer sex i EM-truppen, vilket kanske är en hint om att han kommer få gott om speltid. En spelare Sverige kan komma att behöva se upp med. Kozlowski är hela EM-turneringens yngsta spelare.

+) Josko Gvardiol, 19 år, back, Kroatien

Gvardiol är en mångsidig försvarare som kan spela både i mitten och på en kant. Han debuterade för klubblaget Dinamo Zagreb redan 2019 och skrev under förra året på för tyska jätten Leipzig, som direkt lånade tillbaka honom till Dinamo Zagreb där han är något av en nyckelspelare trots sin ringa ålder. Gvardiol var blott 17 år gammal då han gjorde sina första U21-landskamper och i tidigare i somras fick han för första gången ta på sig A-landslagströjan. I oktober 2019 fanns Gvardiol med på tidningen The Guardians prestigefyllda lista över världens största talanger.