Sjöström offrar medaljchans

Publicerad:
Uppdaterad:

Budapest. Simstjärnan Sarah Sjöström väljer att offra en medaljchans i EM för att komma utvilad till specialdistansen 100 m fjäril.

Därför blir det ingen start på 200 m fritt.

– Det är lite tråkigt eftersom jag har medaljchans där också, säger det 16-åriga underbarnet.

Sjöström var från början anmäld i fyra individuella grenar i EM förutom de tre lagkapperna där hon också är en viktig kugge.

Men programmet ansågs bli för tufft.

– Semifinalen på 200 m frisim går i samma pass som finalen på 100 m fjäril och jag känner att jag vill vara utvilad till fjärilen. Det vore kul att behålla titeln som Europamästarinna, säger Sjöström.

Den unga stjärnan slog igenom med dunder och brak när hon vann EM-guld i Eindhoven för två år sedan - bara 14 år gammal. I fjol blev det ny succé med både guld och dubbla världsrekord på distansen.

Nu är hon, tillsammans med veteranen Therese Alshammar, det stora svenska medaljhoppet i Budapest. Trots att hon väljer att stryka 200 m fritt, där hon är sjua på Europarankingen hittills i år, kan det bli mycket Sjöström under EM-simningen i Budapest som startar på måndag.

Förutom guldgrenen är hon rankad trea hittills i år i Europa på 50 m fjäril och sjua på 100 m fritt där både OS- och VM-guldmedaljören Britta Steffen, Tyskland, och Europaettan Ranomi Kromowidjojo, Holland, saknas på grund av sjukdom.

Även det svenska laget har drabbats av sjukdom. Comebackande Ida Marko-Varga har fått lämna återbud till EM sedan hon åkt på en elak matförgiftning precis före avresan till EM-lägret i Ungern för en tid sedan.

– Hon var viktig både för laget på 4x100 och 4x200 m fritt, så det gör att vi har en person mindre att laborera med. Hon drabbades av matförgiftning när vi träffades i Stockholm och skickades hem av vår doktor för att vila och ta en kur antibiotika. När hon började träna och äta igen efter tre dagar blev hon sjuk igen, så då var hon tvungen att ge upp, berättar rikstränaren Greg Salter.

TT:s utsände

Publicerad: