Anders Forsberg får sparken

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Elitserieledaren Skellefteå AIK sparkar tränaren Anders Forsberg, sedan Forsberg informerat spelarna om att han gjort klart med en ny klubb.

"Då vi tittat på kommande säsonger har vi inte sett en plats för Anders Forsberg hos oss. Anders valde under torsdagen, inför matchen mot Växjö, att informera spelarna om att han sedan en tid tillbaka gjort klart med en ny klubb. Vi valde då att sjösätta den nya organisationen redan nu för att skapa stabilitet och bästa möjliga förutsättningar inför stundande slutspel", säger ordförande Pär Nordlund till klubbens hemsida.

Spelarna blev informerade om tränarbytet sent på söndagskvällen.

– Det var absolut ingen chock. Men heller inget man hade koll på, säger lagkaptenen Jimmie Ericsson.

Ericsson tror inte att lagets resultat kommer att påverkas negativt av den plötsliga förändringen.

– Det är styrelsen och sportgruppen som har tagit beslutet för att maximera våra chanser att vinna - och vi står bakom det.

I stället för Forsberg blir det en ny tränarkonstellation. Trion Stefan Klockare, Bert Robertsson och Krister Holm fortsätter som tränare och kompletteras med Hans Wallson.

Att han var ärlig med sina planer inför kommande säsonger gjorde att han fick sparken, hävdar Forsberg själv:

– Jag kunde inte gå runt och spela. Jag är klar för en annan klubb. Vill inte berätta vilken liga eller vilken klubb men det var en utlösande faktor, säger han till eurosport.se.

Forsberg ska ha informerat klubben och spelarna under torsdagen. Klockan nio i morse fick Anders Forsberg själv beskedet att han får gå.

– Jag är lite förvånad. Jag hade definitivt förväntat mig att få vara kvar, men om de har den känslan att de inte vet var jag har mina sympatier så kan de inte ha mig som ledare heller. Det måste man ge till dem ändå. Det är deras känsla. För mig var det förvånande, säger han.

Ishockeyexperten Johan Tornberg anser att Skellefteå inte hade något annat val än att sparka Forsberg.

– Som förening är det helrätt, man måste gå vidare. Är det så att tränaren har gjort klart med en ny klubb är han redan mentalt på väg bort. Om jag hade suttit i en styrelse eller varit sportchef hade jag tagit samma beslut, säger Tornberg.

Anders Forsberg, ursprungligen från Örnsköldsvik, har enligt olika medier ryktats vara på gång som ny tränare för Modo. Modos nuvarande tränare Ulf Samuelssons kontrakt går ut i vår. Forsberg har tränat Skellefteå AIK de två senaste säsongerna och har tagit klubben till två raka SM-finaler.

I en intervju med Örnsköldsviks Allehanda nyligen sade Forsberg på frågan om att träna Modo:

– Någon gång i framtiden kanske. Ö-vik är ju hemma för mig, men det skulle vara ett stort steg att ta. Då det gäller min närmaste framtid så har jag anbud från svenska och utländska klubbar och jag ska sätta mig ned och prata med Skellefteå under landslagsuppehållet.

Skellefteå leder elitserien, sju poäng före HV 71. Nästa match för klubben är den 12 februari då man möter Linköping på bortaplan.

TT

Publicerad: