TT-Sport

Miljardär hjälper Luleå mot SM-guld

TT-SPORT

Ishockey. I februari vann Luleå den första upplagan av Champions Hockey League.

Det var bara början.

Med Minecraft-miljardären Jakob Porser i ryggen ska det bli fler framgångar.

– Vi andas framtidstro. I de tävlingsformer vi ställer upp vill vi vinna, säger sportchefen Lars "Osten" Bergström.

Luleå Hockeys sportchef Lars "Osten" Bergström mår bra. Inte bara för att han tillbringar kvällen i skärgården med spelarna, deras fruar, flickvänner och barn.

Sommaren 2015 har kanske inte varit den bästa i normalt så solsäkra Luleå, men nog har det strålat över stadens SHL-lag.

Sedan i våras har Norrbottensklubben förstärkt truppen med tio spelare, varav fyra - Anton Hedman och Toni Rajala från Färjestad, Bill Sweatt från Brynäs och Jacob Micflikier från Linköping - har "stulits" från seriekonkurrenter.

Stöd från miljardär

Det är något av ombytta roller för klubben som under lång tid levererat spelare söderut. Det är också ett tecken på Luleås växande status.

En av anledningarna: Minecraft-miljardären Jakob Porser.

Porser var en av delägarna som förra hösten sålde dataspelsföretaget Mojang, bolaget bakom Minecraft, till Microsoft för 18 miljarder kronor. 37-åringen är också Luleå-supporter sedan barnsben - han flyttade från Norrbotten till Stockholm 1990 men kärleken till klubben snarare växte än krympte - och bestämde sig i början av året för att slussa en del av sina pengar in i favoritföreningen.

– Jag vill att Luleå ska kunna närma sig de riktiga drakarna i svensk hockey. Att föreningen ska kunna vara med på värvningar som tidigare glidit oss ur händerna, att vi ska kunna behålla de talanger som kommer från länet lite längre. Det vore fantastiskt roligt om Luleå kunde ta ett eller till och med två SM-tecken, säger den medieskygga Porser till Norrländska Socialdemokraten i en av få intervjuer.

Varken Porser eller Bergström vill nämna några summor men enligt sportchefen har Luleå bland annat tack vare "Minecraft-tillskottet" lämnat det ekonomiska bottenskiktet och svingat sig över genomsnittet bland SHL-klubbarna.

– Att det kommer en kille som är uppväxt i Luleå, flyttar till Stockholm i 12-årsåldern, men behåller sitt stöd för Luleå Hockey och vill vara med och hjälpa till och satsa, visst är vi otroligt tacksamma för det. Har man tillgång till resurser så hjälper det, säger Bergström.

CHL-titeln har hjälpt

Enligt "Osten" är dock pengarna bara en liten del i Luleås framgångskoncept. Det är den metodiska satsningen på kärnverksamheten som sedan några år placerat klubben i en positiv spiral.

Luleå lockar.

– Det har väckt uppmärksamhet att vi har tagit spelare från Brynäs och Linköping men det har inte främst med ekonomi att göra. Spelare är grundligare och mer seriösa än så. Jag tror att vårt renommé, vår goodwill, spelar stor roll. Jag tycker att vi har haft en av de absolut bästa utvecklingsmiljöerna i landet under lång tid. Sedan vill alla som håller på med det här vara i en miljö där det är möjligt att vinna något. Där tror jag att vårt CHL-guld har hjälpt till, säger Lars Bergström.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport