"Många tror att man måste dopa sig"

TT-SPORT

Olympiskt. Rysk dopningskultur förändras inte på en dag, det kommer att ta många år, säger visselblåsaren Vitalij Stepanov efter att Ryssland som nation stängts av från OS.

– Många tror att det enda sättet att vinna är genom att dopa sig, säger han.

Vitalij Stepanov och hans fru, tidigare 800-metersstjärnan Julia Stepanova, var med sina vittnesmål 2014 starkt bidragande till att nysta upp hela den ryska dopningshärvan.

Men även om han tycker att Internationella olympiska kommitténs (IOK) besked är rättvist - Ryssland stängs av från OS i Pyeongchang i februari men enskilda ryska idrottare och lag kan i undantagsfall få tävla under neutral flagg - tror han inte att det kommer att leda till någon omedelbar förändring.

– Det är fortfarande många idrottsledare i Ryssland som gör saker som förr i tiden. Många tränare som fortfarande gör samma sak ... att dopa idrottare. Och många idrottare som tror att alla dopar sig och därför tror att det är det enda sättet man kan vinna på, säger Vitalij Stepanov.

– Jag tror fortfarande att vi har många år kvar till den dagen när dopningskulturen i Ryssland på allvar förändras.

Rysslands President Vladimir Putin väntas komma med en kommentar till IOK:s beslut under onsdagen.

– Om han går med på IOK:s villkor, och Ryssland inte bojkottar spelen, då skulle det innebära att de erkänner skuld, att de erkänner ett statsstyrt dopningssystem, säger Vitalij Stepanov.

– Först efter att ha erkänt sin egen skuld kan man börja förändra saker.

TT-Reuters