Storvinst hålls inne efter misstänkt fusk

TT-SPORT

Fotboll. Svenska Spel har fryst en sammanlagd mångmiljonvinst på Oddset från 2015. Vinsten misstänks vara ett resultat av en spelhärva, rapporterar Sveriges Television och Dagens Nyheter.

När sensationellt höga insatser lades på kombinationer med anmärkningsvärda resultat i fotbollens division 1 och division 2 förra året ringde det i Svenska Spels varningsklockor. Sex personer spelade sammanlagt för ett sexsiffrigt belopp på fyra utvalda matcher i ett så kallat kombinationsspel.

Vid det laget hade Svenska Spel dessutom fått tips om att en av matcherna var riggad.

– När vi sedan upptäckte kraftigt avvikande spelmönster stoppade vi spelet, säger Svenska Spels presstalesman Andreas Jerat till DN och SVT:s Uppdrag granskning.

Utredning nedlagd

Även resultatutvecklingen i några av matcherna väckte misstankar. Svenska Spel har ännu inte betalat ut vinsterna, som landade på totalt 3,4 miljoner kronor. Spelbolaget vill att polisen utreder omständigheterna kring spelet, men i våras lade den ansvariga åklagaren ner fallet.

Enligt UG/DN:s poliskällor består vinnarna av två grupper bosatta i Stockholm samt på västkusten. Grupperingarna ska ha utfört ekonomiska transaktioner mellan sig.

Tips från Tyskland

Uppdrag granskning och DN rapporterar även om att tysk polis hävdar att det rörde sig om matchfixning när en 17-åring sprang in på planen i Jönköping och attackerade Östersunds målvakt Aly Keita tidigare i höstas under en allsvensk match. Bara några timmar efter att matchen stoppats fick den tyska polisen tips om det - och uppgifterna har förts vidare till svensk polis, rapporterar UG/DN.

Svensk polis utredde aldrig misstanken ordentligt, enligt UG/DN. I tingsrätten dömdes 17-åringen till ungdomsvård för misshandel och falskt larm.

TT