Ny bronsmiss av Juniorkronorna

Publicerad 2017-01-06

Ishockey. Medaljdrömmarna gick i kras för Juniorkronorna för tredje året i rad.

En miss i egen zon i förlängningen gjorde att Ryssland kunde avgöra och vinna bronsmatchen i JVM med 2-1.

– För jävligt rent ut sagt att det ska bli så här igen, sade assisterande lagkaptenen Rasmus Asplund.

För andra kvällen i rad deppade svenskarna i Bell Centre i Montreal.

Efter semifinalförlusten mot Kanada reste sig Sverige i bronsmatchen mot Ryssland - bara för att förlora igen.

Dessutom på ett ytterst snöpligt sätt efter bara 33 sekunders spel av förlängningen.

Stjärnskottet och backtalangen Rasmus Dahlin, 16 år, slog en passning i egen zon till forwardsstjärnan Alexander Nylander som inte fick kontroll på pucken. I stället kunde Denis Gurijanov sno åt sig den och i ett friläge skjuta pucken mellan benskydden på målvakten Felix Sandström.

– Det blir en liten miss i kommunikationen mellan mig och Rasmus, han spelar tillbaka pucken och den hamnar bakom mig samtidigt som jag tappar skäret och då kommer ryssen, sade Nylander.

Skyddades från intervjuer

Rasmus Dahlin skyddades efteråt av lagledningen och var inte tillgänglig för intervjuer.

– Det är bara att stötta honom, det är inte hans fel att vi förlorar matchen. Vi blir hårt straffade för våra misstag, vi kan inte avgöra när vi får lägen. Det är ingen persons fel, vi förlorar och vinner som ett lag, sade Asplund.

Svenskarna dominerade matchen mot Ryssland, vann skotten med 39-26 men var alldeles för ineffektivt. Jonathan Dahlén blev ende svenske målskytt - på ett motlägg.

Juniorkronorna hade förlorat i bronsmatcher både 2015 och 2016 efter att ha klappat igenom. Den här gången visade laget en helt annan inställning och kom tillbaka starkt efter semifinalförlusten mot Kanada.

– Jag är stolt över mina spelare, vi samlar ihop oss bra och jag tycker att vi är bättre än Ryssland. Jag tycker vi gör en bättre match än i semifinalen, sade förbundskaptenen Tomas Montén.

Tre år av medaljmissar

Faktum kvarstår. Sverige har missat medalj tre år i rad, något som inte hänt sedan de mörka åren mellan 1997 och 2007 då Juniorkronorna blev utan medalj elva turneringar i rad.

Under tio år har Sverige vunnit varenda gruppspelsmatch i JVM, har 40-0 i matchfacit, men i slutspelssammanhang är samma matchfacit 11-13.

De senaste tre åren har laget inte lyckats vinna en enda av de två avslutande matcherna - semifinal och bronsmatch. Juniorkronorna har inte varit bäst när det gällt som mest.

– Det är olika lag och olika kullar. Vi visste att vi kunde vara topp fyra, men tyvärr blev vi fyra bland dem. Det är bara att ladda om, sade Montén som gjorde sitt första JVM som högst ansvarig.

Montreal, TT:s utsände