"Egoistisk" Gulldén ska lyfta Sverige

TT-SPORT

Handboll. Frågan har länge varit om hon ska göra det på egen hand eller skapa för andra.

Inför sitt tolfte mästerskap - svenskt rekord - har Isabelle Gulldén svaret.

– När jag är farlig själv öppnar jag upp det. Passningen har jag alltid, säger Sveriges spelmotor inför VM-premiären mot Polen.

Försvararen som förlorar sig i hennes ögon blir obönhörligen grundlurad.

Bella Gulldén och förbundskaptenen Henrik Signell är överens om mycket men när det gäller tittfinterna - blicken åt ett håll och passningen åt ett annat - går åsikterna isär.

För Gulldén är det som ser så svårt ut inte särskilt komplicerat.

– Jag tycker att det är väldigt lätt. Jag har gjort det ända sedan jag var liten så det sitter väl i, säger hon.

Signell kontrar:

– Hade det varit enkelt hade fler spelare använt sig av de passningarna och det är faktiskt inte så många som gör det.

Den svenska spelmotorn har bjudit på handbollsgodis rätt länge nu. Ja, faktiskt så länge att hon i och med VM i Tyskland sätter svenskt rekord i antalet mästerskap. Efter debuten i Peking 2008 har hon gjort ytterligare två OS, tre VM och fem EM.

Söker egna lägen

Gulldén går in i sitt tolfte mästerskap som nyckelspelaren framför andra, som navet i det svenska anfallsspelet och som motorn som ska lyfta lagkompisarna.

Uppgiften är inte enkel.

Det har hänt att Gulldén har glömt bort sig själv i ivern att få i gång laget.

Nu har hon kommit fram till att hon har tänkt fel. Egoism kan faktiskt främja kollektivet. Det är när Gulldén söker egna lägen som Sverige mår bäst.

– När jag är dålig är jag osynlig, vilket gör att jag varken öppnar upp för de andra eller för inspel och skott. Man kunde lika gärna ha en kon på planen. Så jag försöker gå in och vara farlig hela tiden. Jag har mitt spelsinne, jag kan faktiskt slå passningarna även om jag lägger ett bra tryck. Jag måste tänka: gå själv, passningarna kommer, säger hon.

Den tuffare attityden tar sig fler uttryck.

Gulldén har alltid trivts med ansvaret på planen men har inte tagit lika stor plats vid sidan om. Nu delar hon med sig av sina erfarenheter.

– Jag vet extremt mycket om de andra lagen. Jag vet vad som passar mot dem och har vissa kombinationer som jag tycker kan funka. Nu är jag aktiv när vi diskuterar taktik. Tidigare har jag kanske lutat mig tillbaka och låtit Linnea (Torstenson, elva mästerskap) och andra ta det, säger 28-åringen.

"Blir jätterörd"

Gulldén säger att hon börjar känna sig lite gammal men hon konstaterar att kroppen funkat helt okej inför VM i Tyskland.

Längre sträcker hon sig inte. Hon vill inte betygsätta sig själv som spelare.

Andra gör det mer än gärna.

Carin Strömberg konstaterar att det är kul att ha Gulldén som lagkamrat och inspirationskälla men tråkigt som konkurrent om speltid. Henrik Signell imponeras av hennes klokhet, spelsinne och breda register.

Och linjespelaren Ulrika Toft Hansen, som gör mästerskapscomeback efter att ha blivit mamma, säger att hon aldrig är bättre än när hon spelar med landslagets spelmotor.

– Jag blir jätterörd. Det är jätteroligt att höra att man gör någonting rätt, säger Gulldén.

TT:s utsände, Stuttgart