Rysk knock i Schladmings slalom

Publicerad 2015-01-27

Stockholm. De har alltid varit vassa skidåkare på tvären.

Ryssar kan åka utför också.

I alla fall Alexander Chorosjilov.

Han gick på knock i Schladmings kvällsslalom och vann överlägset.

En sekund och 44 hundradelar. Ungefär den tid det tar dig att läsa meningen. Men i slalom är det närmast en evighet. När Chorosjilov tog sin första seger i den alpina världscupen gjorde han det med stil.

Ryssen ledde efter det första åket.

Sist ut i det andra höll han för pressen - och ökade avståndet ned till tvåan, italienaren Stefano Gross. Tysken Felix Neureuther klev upp på prispallen som trea.

Och svenskarna?

I helgen firade Mattias Hargin sin första seger. Några dagar senare visade han vem som är Sveriges främste slalomåkare just nu, med bara veckor kvar tills det handlar om VM-medaljerna borta i Vail och Beaver Creek.

Men lika kul som i Kitzbühel blev det inte.

Hargin åtta

Chansen till en topplacering försvann efter det tama förstaåket. Då hjälpte det inte att Hargin gav full gas i det andra och lät det bära eller brista i strålkastarskenet. Det bar mest, men brast med några portar kvar. Efter några eleganta balansnummer korsades mållinjen, men till priset av förlorad tid.

Hargin slutade åtta, 2,31 efter Chorosjilov.

– Jag försökte verkligen. Jag gav verkligen allt, men jag tror jag var lite trött i benen i slutet. Det var lite synd, men det räckte ganska långt ändå efter det dåliga första, säger han till TV12.

Nu ser han fram mot några dagars vila och sedan uppladdningen inför VM.

– Jag åker vissa partier brutalt snabbt, men det gäller att hålla ihop det, säger han.

Veteranen Markus Larsson lade sig bakom Hargin som nia. Calle Lindh har haft det minst sagt motigt med skador men bjöd på ett riktigt vasst andraåk. Elfteplatsen är näst bästa placeringen i karriären.

André Myhrer har trixat med pjäxorna för att hitta rätt i materialet, men han får testa lite till. Myhrer var tia efter det första åket men tappade i andra och passerades (15:e plats) av trion Hargin, Larsson och Lindh.

Anton Lahdenperä, femte svensk i andra åket, åkte ur.

Tungt för Byggmark

Jens Byggmark har det fortsatt tungt. Distanserad med 3,47 sekunder av Chorosjilov fick han nöja sig med ett åk inför närmare 50 000 åskådare i den klassiska kvällsslalomen.

Byggmark, som är förhandsnominerad till VM, åkte ur i Adelboden och Wengen, var långt efter i Kitzbühel och nu utanför de 30 bästa. Inte det formbesked han hoppats på inför VM.

– Han har inget självförtroende just nu. Han letar i utrustningen och i åkningen. Men man bli inte en dålig skidåkare på någon vecka, säger förbundskaptenen Tomas Karlsson till TV4.

VM-truppen offentliggörs på onsdagen. Just nu lutar det åt Hargin, Myhrer, Larsson och Byggmark i slalom. Men Lindh utmanar.

– Nu ska vi sätta oss ned och titta på vilka vi ska satsa på, säger Karlsson.

TT