TT-Sport

Idrottsministern vill ha stora mästerskap till Sverige

TT-SPORT

Övrigt. Idrott är en prioriterad fråga för den nya regeringen. Det innebär bland annat att vallöftet om höjda anslag till idrotten ska hållas och att regeringen ska engagera sig för att Sverige ska få stora mästerskap.

– Idrott är viktigt. Det är Sveriges största folkrörelse som betyder väldigt mycket för väldigt många. Den är också viktig ur demokratisynpunkt, säger idrottsministern Gabriel Wikström (S).

Redan som 13-åring gick Wikström med i Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU). Nu har han, snart 30 år fyllda, klivit in i politikens finrum som minister med folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor i sin portfölj. Men folkrörelserna ligger honom fortfarande varmt om hjärtat, han säger att han känner väldigt starkt för dem, vilket också genomsyrar hans resonemang i intervjun med TT.

Han anser att idrottsrörelsen, som engagerar 3,1 miljoner svenskar, är en viktig del i vår kultur och är viktig ur demokratisynpunkt för att så många får en demokratisk skolning genom att ta på sig ledaruppdrag inom idrotten. Och för att värna folkrörelsen idrott, och se till att den inte kommersialiseras i alltför hög grad, bör anslagen till idrotten höjas. Vallöftet var en höjning med 272 miljoner kronor.

– Anslagen har inte höjts sedan 2009, det tycker vi är ett problem, säger Wikström, vars regering fick kritik för att höjningen av idrottsanslagen inte fanns med i den första budgeten som lades i höstas.

– Ambitionen är att höja anslagen under mandatperioden,

Kommersialisering en risk

Wikström anser att det finns en risk med kommersialiseringen av idrotten.

– Vi får ett läge där det är så mycket pengar inblandat att föreningar mer eller mindre tvingas drivas som bolag, där pengar skapar incitament för matchfixning och vi får ett hårdare tryck på allt tidigare elitsatsningar på barn. Där har politiken ett ansvar för att se till att inte idrottsrörelsen kommersialiseras i alltför stor grad. Det kan handla om de höjda anslagen som gör att föreningarna kanske inte behöver höja avgifterna för deltagarna. Politiken kan också se över skattelagstiftningen så inte klubbarna tvingas in i ett mer kommersiellt tänkande.

Stödjer ansökningar

Den nye idrottsministern anser att den förra regeringen var alltför passiv när det gäller frågan om stöd till stora idrottsarrangemang i Sverige.

– Det är viktigt att vi har en stor bredd i idrotten, men också en spets. För att den här spetsen ska kunna få rätt förutsättningar behöver vi ett engagemang för att Sverige ska kunna arrangera stora idrottsevenemang. Vi har signalerat att regeringen intresserar sig för den frågan, säger han.

– Jag utesluter inte statliga garantier för framtiden, men jag tror inte att det behövs så ofta. Däremot behövs det visas politisk vilja. Oftast behövs det någon form av statligt engagemang i de här ansökningarna och där tror jag att vi kan vara tydligare än man varit tidigare.

Wikström anser att den svenska ansökan om vinter-OS 2022 stoppades lite för snabbt, han tycker att man kunde ha tittat mer noggrant på den.

Inflytande viktigt

Den idrottsfråga som är aktuell för Wikström just nu är den slutrapport om positiv supporterkultur som den så kallade huligansamordnaren Rose-Marie Frebran presenterade nyligen.

– Det viktigaste just nu är att föra ut det viktigaste och slutsatsen i rapporten över landet. Det uppdraget har gått till den nya samordnaren Agneta Blom i Örebro och hon har tagit fram en tydlig plan som jag känner mig trygg med. Hon har pekat ut att det är viktigt att supportrarna får känna att de har ett inflytande, det tycker jag också är viktigt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport