Nu eller aldrig för Bengtsson?

Caen. Han har sagt det allt oftare, Rolf-Göran Bengtsson, 52 år.

Det här med att tiden börjar rinna ut.

Det är nu eller aldrig som gäller.

Två lyckade omgångar i lördagens semifinal och Bengtsson är där - i sin första VM-final. Han och Casall har sett till att de har allt i egna händer och hovar. Inför semifinaldramat ligger de tvåa. "RGB" har 0,34 fel. Bara amerikanskan Beezie Madden är bättre med 0,16. Dansken Sören Pedersen (3,49) och fransmannen Patrice Delaveau (4,08) är de två övriga ryttare som ligger bäst till för att få göra upp om medaljerna på Michel d'Ornano-stadion i Caen på söndag eftermiddag.

Problemet?

Det är två omgångar kvar.

Bengtsson är inte säker på att kravet för hans och Casalls del är två felfria rundor. Det kan finnas utrymme för ett nedslag och ändå passera genom nålsögat som en av fyra ryttare.

– Det skulle nog kunna gå med noll och fyra, men det är fortfarande tätt i toppen och ett nedslag innebär att du är en bit bort. Sedan är frågan vad de andra gör. Rider de också noll igen?

– Alla ligger så tätt, så det finns inget spelrum för misstag eller slarv.

Sista chansen?

Nästa VM är först om fyra år. Bengtsson vet inte om han fortfarande rider på elitnivå då. Han har precis blivit pappa till dottern Pamina Caroline, höstens och vinterns ljumskproblem är tecken på att kroppen börjar säga i från. Finns lusten och motivationen att vecka ut och vecka in kuska runt i Europa kvar om några år?

Han vet inte.

Det han vet är att chansen att nå finalen och ta den VM-medalj han saknar kanske aldrig kommer tillbaka. Ändå var han hur lugn och avspänd som helst vid fredagens möte med svenska medier.

– Det är ganska lugnt. Det känns bara kul att prova på, sedan om det lyckas är en helt annan grej. Vi vill det och nu har vi visat att han kan och vi är med.

– Och det är bättre att ladda upp som tvåa än 22:a.

Hingsten Casall, 15, har aldrig känts bättre.

– Hästen är i perfekt form, det känns verkligen bra. Han vill absolut inte röra vid någonting, han hoppar långt, han går fram, han kan hålla sig tillbaka.

– Jag tycker att det funkar precis så som jag kan önska att det ska funka.

"Surt för fyran"

Når de två finalen väntar fyra omgångar på fyra olika hästar.

TT: Hur ser du på finalformen?

– Det är en tradition som alltid varit. Den kan man tycka om eller inte tycka om, men det är surt för den som är nummer fyra och rider med hela vägen. Hästen får kämpa sig igenom fyra rundor till och man har egentligen inget för det.

– Men... that's life.

– Jag kan inte ändra på det, därför spiller jag ingen energi på det.

TT: Om du fick bestämma?

– Det är klart, då kanske man skulle göra hästväxling på tre i stället. Hästarna får hoppa väldigt, väldigt mycket.

TT: Någon häst du inte vill rida?

– Man får rida vad som kommer med.

TT: Du rider vad som helst bara du når finalen?

– Precis, verkligen.

TT:s utsände

Publisert: