Rätt karaktär gav seger

Publicerad 2015-01-03

Toronto. Kvartsfinalen blev en rysare.

Men till slut lyckades Juniorkronorna vinna med 6-3 mot Finland.

– Vi var det bättre laget, sade förbundskapten Rikard Grönborg och tänkte sedan på semifinalen mot Ryssland i JVM-ishockeyn.

Något större leende bjöd han inte på. Men Juniorkronornas förbundskapten var nöjd, belåten och stolt efter kvartsfinalsegern mot Finland när han ensam vandrade runt i Air Canada Centres katakomber i Toronto.

– Vi gjorde verkligen ett jäkligt bra jobb och visade att vi har en bra karaktär i gruppen, sade han.

– Det här var en karaktärsvinst.

Svängig match

Mötet var även en böljande historia.

Och det var Finland som inledde målskyttet.

Efter ett par heta chanser i den första perioden fick laget utdelning tidigt in i den andra perioden. Mikko Rantanen, som stod för de flesta av Finlands chanser i den första perioden, täckte Sebastian Ahos skott från blålinjen. Pucken hamnade hos Juuso Ikonen, som efter några snabba skär förvaltade friläget med Linus Söderström på allra bästa sätt och gav Finland ledningen med 1-0.

Det var ett mål som fick i gång Juniorkronorna.

Efter 4.03 visade Gustav Forsling upp sitt fina skott från blålinjen och fick in kvitteringen bakom Ville Husso.

47 sekunder senare var det dags igen. Lucas Wallmark stod i Hussos vänstra tekningscirkel, väntade in trafik framför målet och använde sedan sina handleder för att skicka in 2-1 till Sverige.

Av bara farten gjorde sedan Robin Norell 3-1 efter 8.11 med ett slagskott från blålinjen när laget spelade fem mot fem.

Där vände matchen igen.

Efter 9.54 minuter reducerade Mikko Rantanen och 5.55 minuter senare kvitterade Kasperi Kapanen när han skickade in pucken högt bakom Linus Söderström.

– De fick en del spelvändningar som jag hade varnat för inför matchen, och då fick de några bra kassar, sade Rikard Grönborg men konstaterade att allt kändes ändå lugnt inför tredje perioden.

"Bra miljö"

En känsla som visade sig vara rätt.

I spel fem mot tre satte Adrian Kempe 4-3 efter 1.24 minuter, och sedan ökade Oskar Lindblom på till 5-3 innan Lucas Wallmark fastställde resultatet till 6-3.

En seger som Grönborg tyckte visade på en stark vilja hos spelarna.

– Vårt jobb i ledarstaben är att skapa en bra miljö så att spelarna ska kunna släppa loss, och när det har gått emot oss har man hela tiden hört att spelarna backar upp varandra på bänken. När vi har fått motgångar har vi visat att vi är en stark grupp, sade han.

TT: Och nu väntar Ryssland?

– Det blir en tuff match. Deras spelvändningar är bra och vi gav dem flera chanser på grund av det i förra matchen. Det är något som vi måste jobba med, sade han.

TT:s utsände