TT-Sport

Keane: "MLS kommer bara bli bättre"

TT-SPORT

Fotboll. I Hammarbys första träningsmatch på hemmaplan inför den allsvenska comebacken väntar LA Galaxy, regerande amerikanska mästare.

Men vilken klass håller den amerikanska ligan?

– Om några år kanske den hör till de bästa ligorna, säger Galaxys irländske stjärnanfallare Robbie Keane.

Han har spelat i Premier League, Champions League och serie A, och representerat Irland i både VM och EM. 34-årige Robbie Keane borde kunna jämföra klassen på olika ligor.

– Standarden har förbättrats varje år. Det är bara att titta på spelarna som har kommit över de senaste åren - erfarna spelare, toppspelare, som vill komma dit eftersom ligan är så bra för tillfället. Och den kommer bara att bli bättre och bättre för varje år, säger Keane som har tillhört LA Galaxy sedan 2011.

Han är en så kallad "designated player", en spelare som går utanför ligans lönetak och som gör det möjligt för klubbarna att värva stjärnor som Kaká. Eller Steven Gerrard, som i sommar ansluter till LA Galaxy.

– Självklart kommer han att förbättra oss. Han är en toppspelare som jag känner väl och både har spelat med i Liverpool och spelat mot många gånger, säger Keane.

"Stjärnorna får ta plats"

Keane åker exempelvis i första klass på flygresorna till bortamatcherna och bor i enkelrum på hotellet samtidigt som lagkamraterna bor i par. Förutom att han tjänar mycket mer än övriga i laget.

Men det är inget ämne som irländaren vill prata om.

– Bra, är hans korta svar på TT:s fråga om hur det är att vara en "designated player".

Svenske lagkamraten Stefan Ishizaki är desto öppnare.

– Det är någonting skönt med det också, att stjärnorna får ta plats på ett annat sätt. Det är inte bara i fotbollen, utan det verkar vara så i hela arbetslivet, säger Ishizaki.

32-åringen gjorde åtta säsonger i Elfsborg, men är född i Stockholm och slog igenom i AIK i början av 2000-talet och ser fram emot att möta Hammarby igen.

Mot Nanne igen

Robbie Keane har av förklarliga skäl inte lika bra koll på den svenska nykomlingen. Men skrattar till när han blir upplyst av TT att det var Hammarbytränaren Nanne Bergstrand som 2000 ledde det Helsingborg som chockade Italienska Inter, dit Robbie Keane precis värvats, i Champions League-kvalet.

– Det var länge sedan. Vi gjorde inte någon bra match då. Det är roligt hur saker kan komma omkring.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport