AIK-ordförande: "Många olika viljor"

TT-SPORT

Fotboll. Styrelsen i AIK fotbollsförening ställer sina platser till förfogande och kallar till ett extra möte den 15 december.

Skälet är en namninsamling.

– Det handlar om A-lagsverksamheten, där man inte är nöjda med hur den verksamheten bedrivs. Men vad missnöjet handlar om i detalj har jag ingen susning om, säger ordföranden Jonny Jergander till TT.

Genom en namninsamling på nätet har medlemmar i AIK uttryckt sitt missnöje och därmed tvingat fram det extrainsatta mötet. Insamlingen innehåller 291 underskrifter som lämnades över till ordföranden Jonny Jergander.

– Det var självklart för oss i styrelsen att avgå. Det var inget som vi såg skulle komma, men vi är samtidigt inte yrvakna i styrelsen. Vi som sitter i AIK vet att våra medlemmar har en galen passion, hjärta och vilja och att det finns en risk att sånt här kan hända. Medlemmarna är ju våra chefer, säger Jergander.

Inte upplevt missnöje

Han säger att han upplevt en händelserik mandatperiod, men att han inte upplevt att det funnits mycket missnöje.

– Däremot har det funnits många olika viljor, tankar som drar åt olika håll. Men tar man ett sånt här uppdrag accepterar man förutsättningarna. Sen låter det kanske lite väl dramatiskt att hela styrelsen avgår, teoretiskt kan den nya styrelsen bestå av personer från den gamla styrelsen.

Det har pågått en maktkamp inom AIK i flera år. I mars i fjol fick fem personer från styrelsen i AIK Fotboll AB gå efter att AIK Fotbollsförening föreslagit ett nytt ägardirektiv. Det innebar att Johan Segui, som då var ordförande i AIK FF, under en period satt som ordförande både i aktiebolaget och i AIK FF

Lämnade valberedningen

När valberedningen i februari presenterade sina nominerade till ordförandeposten i AIK FF fanns Segui inte med. I stället valdes Jonny Jergander till ordförande. Segui blev vald till vice ordförande.

Valberedningen, vars tidigare sammankallande Mårten Paulsson har lämnat sin post, har fått i uppgift att ta fram ett förslag på ny styrelse.

TT: Kan du tänka dig att ingå i den nya styrelsen?

– Jag vill först se hur gruppen är tänkt att vara uppbyggd och om jag fyller en funktion, säger Jergander.

TT