Dujardin och Valegro tar farväl

TT-SPORT

Ridsport. Världens vackraste dressyrekipage tackar för sig vid en speciell ceremoni hemma i London om några timmar.

Inte bara det vackraste, inget har heller varit framgångsrikare i modern tid.

– Han är en häst på miljonen, säger Charlotte Dujardin om Valegro.

Han har kallats för fenomen, för drömhäst och miljoner dressyrälskare runt om i världen har njutit av hans kraftfulla, graciösa och lediga stil.

Ekipaget slog igenom med dunder och brak i hemma-OS i Greenwich sommaren 2012 och försvarade guldet i Rio de Janeiro i somras.

Men nu är tävlingskarriären över.

– Jag tror aldrig det kommer en häst som kan ersätta Valegro, men jag har några trevliga, lovande hästar på väg upp, säger Dujardin till Reuters.

"Det är sorgligt"

Med en mängd OS, VM- och EM-guld har ekipaget dominerat sin sport de senaste åren, men efter kvällens uppträdande i ett fullsatt Olympia ska den 14-årige valacken få ta det rätt lugnt.

– Det är sorgligt, men det är inte slutet för Valegro. Han kommer att synas, men han kommer inte att tävla. Det blir början på ett nytt kapitel, säger Dujardin.

För Valegro väntar ett stillsamt liv vid sidan av uppvisningar - och den 31-åriga engelskan hymlar in om att för henne väntar en tid av saknad.

– Han har alltid varit som en vän. Att åka till tävlingar utan honom kommer att bli den svåraste delen för mig. Men han finns fortfarande i stallet. Vill jag rida honom, kan jag rida honom. Han kommer alltid att vara hos mig och vi kommer att åka runt i världen och göra uppvisningar.

Som en Ferrari

Dujardins karriär är sammanflätad med Valegro och hon minns med värme deras första möte. Valegro var fyra år och reds av delägaren Carl Hester.

Dujardin bara gapade när hon fick se hästen.

– Det är väl ungefär som när du träffar din pojk- eller flickvän och du känner att just den personen är rätt för dig. Jag gillar snabba och känsliga hästar och han hade allt det. Det är som att sätta sig i en Ferrari och jag älskar den kraften. Jag minns att jag älskade att rida honom och tänkte att jag satt på den perfekta hästen, säger Dujardin.

– Vi läser av varandra. Han märker när jag är lite spänd eller nervös och hjälper mig.

TT