Nylander med i truppen - tills vidare

TT-SPORT

Ishockey. Forwardsstjärnan Alexander Nylander är en av två farmarlagsspelare i truppen till junior-VM i Kanada.

Men förbundskaptenen Tomas Montén kan inte andas ut än. Skulle Nylander kallas upp till NHL kan saker och ting förändras.

– Det som är sagt är att så länge de spelar i AHL så spelar de i JVM, säger Montén.

Juniorlandslagets nye förbundskapten presenterade truppen till JVM i Montreal och Toronto (26/12-5/1) på måndagen.

Det är ett stjärnfyllt lag med många profiler - bland annat två farmarlagsspelare. Det är backen Oliver Kylington, i Calgarys farmarlag Stockton, och Alexander Nylander, i Rochester (Buffalo).

Men skulle de bli uppkallade till sina NHL-lag är det mer osäkert om de verkligen släpps.

– Skulle de spela i NHL så får väl klubbarna återkomma med hur de ser på JVM. Just nu är det sagt okej till att de spelar, det vi inte vet är när de släpps. NHL fryser sina trupper för julledighet den 19 december och det har varit ett datum tidigare år då de tidigast brukar komma loss, säger Montén.

Bäste poängplockare

Alexander Nylander var med i JVM redan i fjol som 17-åring och blev Sveriges bäste poängplockare med nio poäng (4 mål+5 assist) på sju matcher.

Montén har i sin trupp fem spelare som återfinns i Nordamerika till vardags och två (backen Jacob Larsson, Frölunda, och forwarden Joel Eriksson Ek, Färjestad) som startade säsongen i NHL.

Det ska borga för framgång i Nordamerika.

– De har en fördel av spelet på mindre rink. När det gäller Jacob och Joel så har de en nivå till i sitt spel och en trygghet i att ha spelat tuffa matcher tidigare. De är fullblodsproffs och våra yngre killar kan se upp till dem och lära sig lite hur de förbereder sig, säger Montén.

SHL:s vassaste

Men det är inte bara de med Nordamerikakoppling som sticker ur. Frölundas succéforward Carl Grundström är delad ledare i SHL:s skytteliga med elva mål, Timrås Elias Pettersson är tvåa i allsvenska poängligan (elva mål och 25 poäng) och hans kedjekamrat Jonathan Dahlén har också gjort elva mål.

Dessutom tog Frölundas 16-årige succéback Rasmus Dahlin en plats.

– Jag såg Rasmus i Ivan Hlinka (U18) i augusti månad och han var fantastisk bra och sedan har vi följt honom under hösten. Det är en väldigt talangfull spelare och han har en fantastisk tajming och skridskoåkning.

Tomas Montén har inte haft det helt lätt med uttagningen. Bland annat saknas talanger som Timothy Liljegren, Rögle, och Jesper Bratt, AIK.

– Ja, det har varit tufft, det är många bra spelare. Vi hade en väldigt stor lista från början, men valet föll på de här. Vi har fokuserat på att ta ut de spelare som är hetast just nu.

Sverige har spelat fem JVM-finaler sedan 2008 (ett guld och fyra silver), har varit i semifinal nio år i rad, men missat medalj de två senaste.

– Vi vill vara så högt upp vi kan, men för att kunna spela om medaljerna så behöver vi ta oss till semifinal.

TT