TT-Sport

Brett stöd för livstids avstängning

TT-SPORT

Pyongchang, Sydkorea. Skrivelsen till IBU, i svallvågorna av den ryska dopningsskandalen, är ett faktum.

Ett 15-tal länder har under VM i Sydkorea undertecknat brevet som kommer att lämnas in på torsdagen.

Enligt vad TT erfar kräver länderna bland annat livstids avstängning för dopade skidskyttar.

I fredags uppdagades den ryska dopningsskandalen inför VM i Sydkorea. Tre tidigare ryska världsmästare - Jekaterina Jurjeva, Albina Achatova och Dmtrij Jarosjenko - skickades hem från Pyongchang efter att Internationella skidskytteförbundet (IBU) bekräftat dopningsrykten.

Redan då sade svenske förbundskaptenen Staffan Eklund att Sverige, och flera andra nationer, kommer att försöka få Ryssland som nation att straffas för vad som hänt. Bland annat sades att man skulle försöka flytta världscupfinalen i mars från Ryssland.

Nu lägger ett 15-tal länder fram ett förslag till IBU.

I en skrivelse - som även Eklund har undertecknat - kräver man hårdare tag mot dopningen.

Eklund själv vill inte kommentera vad som står i brevet utan hänvisar till USA:s skidskytteförbunds generalsekreterare Max Cobb, som är den som författat det hela.

– Ett sådant brev finns, men jag kan inte säga vad som står i det, säger Eklund till TT.

– Vi känner att fler borde vara inblandade i dopningen eftersom det är så många från samma lag. Därför vill vi markera att något borde göras.

USA:s Max Cobb:

– Det är ett ganska informellt brev.

– Det är länder som vi har bra relationer till som har skrivit under. Just nu är det 15 stycken, det kan bli fler.

Vad länderna specifikt föreslår vill Cobb inte gå in på förrän skrivelsen är inlämnad, men han understryker att ingen nation är utpekad måltavla i brevet.

– Men vi skriver att om, verkligen om, det handlar om systematisk dopning ska IBU göra något för att straffa det nationella förbundet.

– Vi nämner inte några speciella nationer eller arrangemang, men säger bara att när det handlar om många dopade från samma land måste IBU ta hårdare tag mot dopningen.

Cobb avslöjar även att man i brevet kräver fler dopningstester och hårdare straff.

Enligt vad TT erfar handlar det om straff både mot utövaren och det nationella förbund som berörs. Livstids avstängning för dopning är en av de åtgärder som föreslås. Vidare vill man, vid händelse av systematisk dopning, straffa de nationella förbundet genom att frånta det rätten att arrangera kongresser, mästerskap eller världscuptävlingar under 24 månader.

TT:s utsända

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport