TT-Sport

Många ville ta farväl av Ingo

TT-SPORT

Göteborg. Redan ett par timmar i förväg samlades de första sörjande på fredagen i Vasakyrkan i Göteborg till Ingemar Johanssons begravning, och kyrkan fylldes av folk som ville ta farväl av boxningslegenden.

Vid den gamle tungviktsvärldsmästarens kista låg vita rosor och liljor och runt om fanns kransar och buketter.

Bland dem en från idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth med skriften "Du gjorde en hel nation stolt" på de mörkt vinröda banden. Bland de andra kransarna fanns bland annat hälsningar från Ingemar Johanssons gamla klubb, Redbergslids BK, med texten "Once a champ, always a champ".

När portarna öppnade för allmänheten blev trängseln mot porten enorm - alla ville in och säkra en plats. Den närmare kretsen kring Ingemar Johansson kunde avvakta utanför och gå in i kyrkan i lugn och ro.

Bland dem fanns Steffen Tangstad, den norske före detta Europamästaren som också precis som Johansson fick en chans till VM-titel. Tangstad förlorade dock sin match.

– För mig betydde Ingemar mycket, säger Tangstad.

– Han gav mig råd inför flera matcher.

Sveriges olympiska kommitté hade skickat blommor, precis som gamle storstjärnan i tennis Janne Lundqvist och boxningspromotorerna Mogens Palle och Bertil Knutsson.

Raymond Patterson, Floyd Pattersons bror, hedrade Ingemar Johansson genom en gåva till hans fond.

Prosten Bengt Inghammar tackade Ingemar Johanssons familj för att så många fick vara med under deras sorgehögtid. Inghammar talade om små och stora möten med Ingo, om hur den gamle boxningsvärldsmästaren betytt så mycket för så många.

Begravningsakten avslutades med att en tillsynes ändlös rad av människor gick fram till Ingemar Johanssons kista, lade en blomma och tog ett sista farväl.

Kvart i fyra bars kistan med Ingemar Johansson ut ur Vasakyrkan.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport