Kritik mot SDHL inför OS: "Ett taktiskt felval"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2022-01-18

Damkronornas förbundskapten Peter Elander är kritisk mot de många matcherna i SDHL. Här Linköpings Lene Tendenes och Djurgårdens Josefine Jakobsen under en match tidigare denna säsong. Arkivbild.

Danmarks svenske förbundskapten Peter Elander, som ledde Damkronorna till OS-silver 2006, är kritisk mot att SDHL inte dragit ned antalet matcher inför OS.

– Det är ett taktiskt felval, spelarna är alltid slitna, säger han.

Elander är svensk damishockeys mest framgångsrike förbundskapten genom tiderna och under hans nio år (2001–2010) tog Damkronorna två OS-medaljer, silver 2006 och brons 2002, och två VM-brons.

Nu leder han Danmark som gör OS-debut och möter Sverige i Peking. Elva av hans spelare kommer från svenska klubbar och han är kritisk till att SDHL, damhockeyligan, spelar 36 omgångar ett OS-år.

Samlade i ett halvår

Han jämför med USA och Kanada som under OS-säsongerna centraliserar sina landslag i sex månader inför spelen.

– SDHL är världens bäst organiserade liga, men man kunde ha skippat en runda och spelat 27 omgångar i stället för 36 den här speciella säsongen med både kval och OS. Det är ett taktiskt felval, spelarna är alltid slitna, det är mer sjukdomar och skador, säger Elander vars landslag precis som Sverige fick kvala in till OS.

SDHL:s sportchef Gizela Ahlgren Bloom om Peter Elanders kritik:

– Det är ett tufft spelschema den här säsongen så det har jag full förståelse för. Man får se över det till kommande OS-säsonger för att se om man ska göra annorlunda.

”Fråga för framtiden”

TT: Var det här uppe till diskussion inför säsongen?

– Nej, det har över huvud taget inte varit uppe. Tittar man bakåt till tidigare OS-säsonger så har det varit samma antal omgångar. Men det blir en fråga för framtiden, säger Ahlgren Bloom som menar att den senaste tidens smittspridning gjort situationen värre.

SDHL spelade dubbla omgångar den gångna helgen och den här veckan, den sista innan lagen släpper sina OS-spelare, är än mer intensiv. De flesta lag spelar tre matcher, men Linköping spelar fyra gånger på fem dagar.

Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg presenterar sin OS-trupp på onsdagen och samlar landslaget till ett kort läger i Ängelholm/Jonstorp med start i helgen innan laget åker till Peking nästa torsdag.

Han vill inte rikta någon kritik mot SDHL:

– Det samarbete vi har med SDHL och den dialog vi har fungerat väldigt bra så här långt. Jag vet att det är en extremt svår situation för alla våra ligor. Det handlar om att göra det allra bästa av de förutsättningar vi har. Det är en extremt komplex situation med smittspridningen, säger han.

Damernas OS-turnering startar den 3 februari.