Stjärnan får sparken från IFK Göteborg

Fredrik Shayn Scherman/TT

Publicerad 2022-05-19

Tobias Sana. Arkivbild.
Tobias Sana. Arkivbild.

IFK Göteborg bryter kontraktet med stjärnan Tobias Sana, meddelar ”Blåvitt” på sin webbplats.

Anledningen?

Sana ska ha brutit mot ”lagets och klubbens värdegrund om kamratligt och professionellt uppförande” i samband med hemmamatchen mot Kalmar FF (1–2) den 2 maj.

Efter förlustmatchen mot Kalmar FF har landslagsmeriterade Tobias Sana, 32, varken funnits med på träningar eller matcher med IFK Göteborg. Tidningar och fotbollssajter har rapporterat att den offensiva mittfältaren ska ha hamnat i en högljudd ordväxling med tränaren Mikael Stahre i samband med halvtidsvilan mot Kalmar.

– Han är hemma på grund av personliga skäl. Jag kan inte säga något mer om det, sade IFK Göteborgs tränare till flera medier några dagar senare.

Nu meddelar IFK Göteborg alltså på sin webbplats att man ”avslutar samarbetet” med Sana, och bekräftar att det är på grund av ”incidenten i halvtid mot Kalmar FF”.

– Det har funnits missnöje från Tobias sida och vi har arbetat med detta under en längre tid men inte lyckats komma överens. Men jag kommenterar inga detaljer, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild till Expressen.

– Tobias är en bra fotbollsspelare. Det har varit saker som diskuterats. Det ställdes på sin spets med den incidenten i samband med Kalmarmatchen. Diskussionerna har pågått under en längre period, säger tränaren Mikael Stahre till Göteborgs-Posten.

Tobias Sana själv har inte gett sin syn – varken i anslutning till Kalmarmatchen eller i samband med att han nu får lämna IFK Göteborg.

”Inte gett önskat resultat”

Dagen efter incidenten mot Kalmar FF hade klubben och Sana ett första möte.

”Där förklarades att Tobias agerande i halvtid bröt mot lagets och klubbens värdegrund om kamratligt och professionellt uppförande. Av hänsyn till Tobias kommer vi inte att kommentera händelsen i mer detalj än så”, skriver IFK Göteborg på sin webbplats.

Vidare, skriver klubben, har man löpande haft möten med Sana och hans representanter.

”IFK Göteborg har hanterat detta som ett personalärende men de lösningar som föreningen har presenterat har inte gett önskat resultat”, skriver man och fortsätter:

”Vi konstaterar att det över tid har funnits ett missnöje från Tobias. IFK Göteborg har arbetat med honom under en längre tid för att komma till rätta med detta, men inte lyckats.”

Håller inte med

Vidare, skriver IFK Göteborg, att ”Tobias frånskriver sig ansvar i de bärande punkterna, både i närtid och i det långa perspektivet”.

Anfallsstjärnan Marcus Berg fick efter 0–1-förlusten borta mot AIK den 7 maj frågan om hur Sana-frågan har påverkat IFK Göteborgs trupp.

– Det är klart man vill att allt ska vara frid och fröjd, samtidigt är vi 25-30 spelare i en trupp plus ledare... Att allt ska vara frid och fröjd, gå på räls dag in och dag ut, det kanske inte är så. Vi försöker hålla upp det tillsammans. Vi tillhör Blåvitt och försöker göra det bästa för att vinna matcher, sade Berg till TT och andra medier.

Attackerades med knallskott

Tobias Sana slog igenom i IFK Göteborg för tio år sedan och värvades sedan till Ajax, och fick i samma veva även göra A-landslagsdebut när han hoppade in i den klassiska VM-kvalmatchen borta mot Tyskland där Sverige hämtade upp 0–4 till 4–4 i Berlin.

2015 vände Sana hem till Sverige, men valde då spel i Malmö FF. 2016 tog han SM-guld med MFF – men mest uppmärksamhet fick han i en match borta mot förra klubben IFK Göteborg i april samma år. Detta då en IFK Göteborg-supporter kastade ett knallskott mot Sana, som svarade med att i ilska kasta upp en hörnflagga på läktaren.

Efter en sejour i danska Århus flyttade Sana sommaren 2019 tillbaka till IFK Göteborg. Knappt tre år senare är hans andra sejour i klubben över.