Leclerc tappade i kaosartat F1-lopp i Monaco

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-05-29

Charles Leclerc blev den stora förloraren i formel 1-loppet i Monaco.

Regnoväder och en jättekrasch ställde till det i Monacos formel 1-lopp.

Sergio Perez vann loppet där den stora förloraren blev hemmaföraren Charles Leclerc.

– Vi har inte råd att hålla på så här, sade en besviken Leclerc efter målgång.

Charles Leclerc, 24, är uppvuxen i Monaco men har aldrig fått fira några framgångar på sin hemmabana. Nu hade han däremot bästa möjliga förutsättningar.

Ferrari-föraren startade i pole position, före stallkamraten Carlos Sainz, men när allt var sagt och gjort hade det hela utvecklats till en dyster historia för monegasken som blev fyra i ett kaosartat lopp.

”Regnar galet mycket”

Redan innan start började problemen.

Ett massivt regnoväder tog sig in över Monaco och loppet kom igång först 70 minuter efter utsatt tid.

– Det regnar galet mycket, sade Leclerc i stallradion.

På gatorna i Monaco är det erkänt svårt att köra om, och Leclerc behöll inledningsvis ledningen. Men i samband med ett tidigt depåstopp, ett misslyckat sådant, tappade han rejält. Leclerc kom ut som fyra, precis bakom rivalen Max Verstappen, och var rasande när han hördes över stallradion.

I två delar

Loppet kom sedan att avbrytas en andra gång, denna gång runt en halvtimme, efter att Mick Schumacher smällt rejält in i barriären på det 27:e varvet. Tysken kraschade så pass hårt att bilen delades i två delar, men trots de otäcka tv-bilderna kunde han meddela över radion att han var okej och ta sig ur bilen.

På grund av de kraftiga förseningarna kunde inte de 77 planerade varven fullföljas på grund av en tidsgräns, och i stället var det klart vid 18.00 med Sergio Perez som segrare.

Red Bull-föraren vann före Carlos Sainz och med regerande mästaren Max Verstappen trea.

– Det är en dröm som blir sann. Det är en enormt stor dag för mig och mitt land, säger mexikanen Sergio Perez som hade svårt att hålla tårarna borta på prispallen.

Charles Leclerc, han fick nöja sig med fjärde plats och tappar därmed ytterligare på Verstappen som leder sammandraget.