"Väldigt tufft för Therese nu"

TT-SPORT

Skidor. De norska landslagsåkarna vill inte kommentera den föreslagna domen på 14 månader för Therese Johaug.

– Jag vill inte gå in på saken mer förrän det är helt avgjort. Det viktigaste är att vara där för Therese, säger storstjärnan Marit Bjørgen.

Presskonferensen med det norska skidlandslaget handlade inte oväntat väldigt mycket om Therese Johaug (och även ganska mycket om schackspelaren Magnus Carlsens nya VM-triumf).

Tidigare i veckan kom Antidopning Norge med sitt uttalande där den föreslagna domen för Johaugs dopningsbrott löd 14 månader. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Marit Bjørgen och Heidi Weng ville inte kommentera den möjliga påföljden, utan fokuserade på att stötta landslagskompisen.

– Det är viktigt att visa att vi tänker på de som inte får vara med. Det är ingen av oss som kommer att kommentera saken förrän allt är klart, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Hon har varit länge i landslaget, hon är en i familjen och plötsligt får hon inte vara med längre. Men vi har kontakt varje vecka, det viktigaste är att finnas där som en bra vän, säger Bjørgen, som inte träffat Johaug på ett tag på grund att det intensiva tävlingsschemat.

"Kommer att kämpa"

På frågan om hon tror att Johaug kommer att fundera på att sluta svarar hon:

– Det är klart att det är väldigt tufft för Therese nu, och det är dagar som går upp och ner, men jag tror absolut att hon kommer att kämpa för att komma tillbaka. Vi ska koncentrera oss på det sportsliga, det vill Therese också, och så stöttar vi henne vid sidan av.

Bra stämning

De svenska åkarna var inte heller speciellt sugna på att prata norsk dopning, och säger sig inte ha märkt av någon annorlunda stämning inför tävlingarna i Lillehammer:

– Det är faktiskt inget jag har tänkt på överhuvudtaget, jag har bara försökt fokusera på det jag ska göra och hitta stämningen på banan, säger Ida Ingermarsdotter.

– Men det är alltid kul att tävla i Norge. Det brukar vara bra drag på publiken, och jag tycker det är rätt fina banor här - de är rätt tuffa och krävande.

Lillehammer, TT:s utsända