Halfvarsson puffade luft

TT-SPORT

Skidor. I somras fick Calle Halfvarsson diagnosen astma.

Men medicineringen går inte riktigt på rutin än.

– Jag är ju så ny i det här att i går stod jag och puffade, men det kom tydligen bara luft, säger han.

Halfvarssons fjolårssäsong var riktigt tung. Han blev sjuk hela tiden och tävlade nästan ingenting. Nu har det vänt.

Efter sprintsegern i Lillehammer sitter han avslappnad på podiet med en våffla i handen och berättar för journalisterna på plats om en det ena och än det andra.

Han fick diagnosen astma i somras, och även om det kom mitt i den pågående astmadebatten vilket han upplevde som jobbigt, gav svaret hopp om en betydligt bättre säsong i år.

– Det kan ju vara en stor anledning till att jag var så mycket sjuk förra året. Det satte sig i bihålorna och den här medicinen, en kortisonsprej, jag tar nu för luftrören hjälper även bihålorna, säger Halfvarsson.

– Men det var ju en skittajmning med allt som hänt i Norge. Samtidigt - det är ju inte dopning att ha astma, men det var ett jobbigt tillfälle.

Slut på medicin

Men hur går det egentligen med medicineringen?

– Jag är lite orolig nu, för det är slut på den astmamedicinen jag har i Sverige. Så just nu har jag den inte.

Puffar luft

Att hans egen är slut märkte han dagen före tävlingarna i Lillehammer - Halfvarsson är ännu ingen rutinerad inhalerare av astmamedicinen.

– Jag är ju så ny i det här att jag har den här puffgrejen med mig och i går stod jag och puffade, men då säger Emil (Jönsson) "när tog du ut den där då?" och det visar sig att den har varit slut i ganska många dygn. Jag har ändå stått och trott att jag fått i mig den.

– Tydligen puffar den ändå, men det kommer ingen medicin. Bara luft, säger han och skrattar.

Just nu verkar det gå bra ändå. Halfvarsson vann sprinten i Lillehammer på ett övertygande sätt, och behåller den gula ledarvästen.

TT:s utsända, Lillehammer