TT-Sport

Fischer har koll på "Polens Messi"

TT-SPORT

Fotboll. Rankningen är relativt blygsam. Men Polen beskrivs som ett lag på uppgång - och den stora stjärnan, 18-åriga Ewa Pajor, som "Polens Messi".

– Vi måste ha lite extra koll på henne, säger Nilla Fischer, lagkamrat med anfallstalangen i Wolfsburg.

På pappret är Sverige storfavorit inför EM-kvalmatchen på Gamla Ullevi på tisdagen. Polen är rankat som nummer 30 i världen, att jämföras med Sveriges sjundeplats. De senaste mötena, i kvalet till sommarens fotbolls-VM, slutade också i klar svensk favör, segrar med 2-0 hemma och 4-0 borta.

Men det unga polska landslaget har utvecklats sedan dess, enligt Nilla Fischer.

– Vi måste ta dem på största allvar. Det är ett bra lag som är på uppgång, om man bortser från senaste matchen de spelade, säger den svenska mittbacken.

Guld i U17-EM

Senast, i förra veckan, blev det förlust med 0-5 mot Belgien. Å andra sidan passade förbundskaptenen Wojciech Basiuk på att göra fem byten redan i paus.

Ewa Pajor fick vara kvar på plan i 90 minuter. Supertalangen blev vald till turneringens bästa spelare när Polen vann U17-EM för två år sedan, har fört polska klubblaget Medyk Konin till två raka ligatitlar och blev i somras klar som för tyska storklubben Wolfsburg.

– Ewa är ju bara en spelare, men en av deras viktigaste. Det är absolut en spelare för framtiden, säger Nilla Fischer och tillägger:

– Jag tror att hon kallas för Polens Messi, om jag har förstått henne rätt.

"Inte supersnabb"

Några större avtryck i Wolfsburg har 18-åringen, som ännu inte debuterat i bundesliga, inte hunnit med. Men insatserna på träningarna räcker ändå för att lagkompisen Fischer ska veta att hon och kollegorna i den svenska backlinjen måste hålla koll på polskan.

– Hon är en teknisk lirare som är bra på instick och har bra blick för spelet, säger Fischer.

– Men hon är inte så stor. Och inte supersnabb, inte som Lotta (Schelin) eller "Fia" (Sofia Jakobsson).

Den svenska förbundskaptenen Pia Sundhage väntar sig en match där Sverige pressar tillbaka Polens försvar relativt långt. Men lika lätt som mot Moldavien, som backade hem med hela laget när Sverige vann med 3-0 i torsdags, lär det inte bli.

– Polen har för det första ett tuffare försvarsspel, säger Sundhage.

– Men sedan har de en spelare i Ewa Pajor, som är en uppspelspunkt för dem och en väldigt skicklig fotbollsspelare.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport