Finland i kris - sparkar förbundskaptenen

TT-SPORT

Ishockey. Finland sparkar sin förbundskapten Jukka Rautakorpi mitt under junior-VM.

Det dramatiska beskedet kom timmarna efter det att Schweiz besegrat Danmark med 5-4 efter straffar - ett resultat som innebär att fjolårets guldvinnare Finland missar slutspel och riskerar att åka ur A-gruppen.

Finlands superfiasko blev definitivt när Schweiz vände 1-4-underläge till seger med 5-4 efter straffar mot Danmark. Finlands enda chans att nå slutspel var att Danmark skulle besegra i fredagens match och sedan själva besegra Schweiz i gruppavslutningen på nyårsafton.

Så blev det inte och det finländska ishockeyförbundet tog då beslutet att sparka Rautakorpi och större delen av hans tränarstab.

I stället tar Jussi Ahokas över i resten av turneringen där Finland tvingas kvala mot Lettland i bäst av tre matcher för att försöka hålla sig kvar i A-gruppen.

Ahokas ledde i våras Finland till guld i U18-VM och var klar som efterträdare till Rautakorpi från och med nästa säsong. Han är i Montreal som expertkommentator för Yle, men får nu kliva ned i båset.

Fjolårets guldvinnare har förlorat alla sina tre matcher hittills - senast 1-3 mot Sverige i torsdags - och spelarna har öppet vädrat sitt missnöje mot Rautakorpi. Lagkaptenen Olli Juolevi bekräftade att spelarna hållit ett internt möte och sedan framfört sin kritik.

– Vi efterlyste ett mer avslappnat grepp och glädje. Vi är unga spelare och inga tjänstemän, sade Juolevi till Yle.

Montreal, TT:s utsände