Förbundskaptenen utesluter läggmatch

TT-SPORT

Ishockey. Sverige kan styra vilken motståndare laget ska ställas mot i kvartsfinalen i JVM-ishockeyn.

Men laget kommer inte att lägga sig för att få en mer passande motståndare.

– Nej, vi vill vinna. Det är kul att vinna, säger förbundskaptenen Tomas Montén.

När Sverige ställs mot Ryssland klockan 02.00 natten mot nyårsdagen är det den sista matchen i gruppspelet. Övriga matcher är spelade och tabellen i den andra gruppen kommer att vara klar.

Skulle då Finland ha besegrat USA samtidigt som Slovakien vunnit över jumbon Danmark så kan det bli en nitlott att vinna gruppen. Då väntar nämligen hemmanationen och regerande mästarlaget USA i kvartsfinal i stället för Slovakien, en på förhand svagare motståndare.

Men att Sverige skulle förlora med vilja är inte aktuellt, enligt förbundskapten Tomas Montén.

– Jag tycker det är viktigt att vinna varje match. Man måste gå max varje dag, annars blir man inte bättre och kan inte växa i en turnering.

Går för seger

TT: Så det spelar inte in att ni vet på förhand vilka ni kan få möta i kvartsfinal?

– Nej, jag tror man kan planera det med äldre spelare, men inte med juniorer. Vi har ett läge och det går vi för, säger Montén.

När Tre Kronor tog OS-guld i Turin 2006 var det med misstankar om en läggmatch i sista gruppspelsmatchen för att få lättare kvartsfinalmotstånd. Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson uttryckte sig inför den sista gruppspelsmatchen på ett sätt som väckte misstankar om att det skulle kunna bli en läggmatch.

Sverige föll mycket riktigt mot Slovakien och fick Schweiz i kvartsfinal i stället för Kanada eller Ryssland.

Internationella ishockeyförbundet startade en utredning, men kunde inte bevisa något.

Det här gäller

Det här gäller för Sverige inför mötet med Ryssland:

+ Seger eller poäng ger gruppseger.

+ Även förlust i ordinarie tid med ett mål ger gruppseger. Då hamnar nämligen Sverige, Ryssland och Tjeckien - som besegrade Schweiz på nyårsafton med 6-3 - alla på nio poäng och en tabell med de tre lagens inbördes möten görs för att skilja lagen åt. Trion har där tre poäng vardera, och vid rysk uddamålsseger har Sverige +1 i målskillnad, Ryssland +-0 och Tjeckien -1.

+ Förlorar Sverige med två mål vinner Ryssland gruppen och Sverige blir tvåa.

+ Förlorar Sverige med tre mål vinner Ryssland gruppen före Tjeckien och Sverige blir trea.

Sverige har tre raka segrar och håller sin historiska svit vid liv vid en seger. Sverige har 43 raka segrar i gruppspelsmatcher i JVM och har inte förlorat sedan nyårsafton 2006.

Buffalo, TT:s utsände