TT-Sport

Ryska skidskyttar tog kinesiskt epo

TT-SPORT

Stockholm. Det var kinesiskt epo som hittades i de prover som resulterade i att tre ryska skidskyttarna fastnade i dopningsnätet.

– Testmetoderna förbättras kontinuerligt, säger Mats Garle, chef för Dopningslaboratoriet vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, till TT.

Namnen på de tre skidskyttar som lämnat positiva dopningsprover från världscuppremiären i Östersund i december är inte offentliga förrän b-analyser gjorts. Men de har namngivits i rysk media och har avstängts tills vidare av Internationella skidskytteförbundet (IBU).

Nytt ämne

IBU:s ordförande Anders Besseberg fastslog att ryssarna använt ett helt nytt ämne. Enligt Mats Garle är det bloddopningsmedel som spårats i analyserna hos världscupledaren Jekaterina Jurjeva, totalsexan Albina Achatova och herrskidskytten Dmitrij Jarosjenko, alla tre forna världsmästare, kinesiskt.

– Det är ett kinesiskt epoämne som man har hittat. Analyserna gjordes i Lausanne. Vi analyserade inte testerna eftersom IBU var de som gjorde dem och tydligen har avtal med Lausannelaboratoriet, säger Mats Garle.

Utvecklade analysmetoder ligger sannolikt bakom att det otillåtna medlet hittades hos de ryska skidskyttarna.

– Det finns minst tio epovarianter på marknaden i dag, säger Garle.

– Vårt internationella samarbete med andra laboratorier har blivit bättre. Kontinuerligt uppdateras vilka olika typer av epovarianter som man kan finna och anpassar så snabbt som möjligt metoderna för att kunna upptäcka de här epovarianterna. Förr eller senare dyker de upp.

Ny testmetod

Den testmetod som används för bloddopning var först i bruk till OS i Sydney 2000.

– Då fungerade den inte så bra. Den största framgången hade man i Salt Lake City när Johann Mühlegg åkte dit. Det var nesp och då hade man inkluderat det.

En radikalt bättre metod för tester är på väg. Den är utvecklad av en grupp kring professor Leif Wide vid medicinska fakulteten vid Uppsala universitet. Den testmetoden är snabbare, billigare, känsligare och tillförlitligare än nuvarande och kan vara i bruk till OS i Vancouver nästa vinter.

– Med Uppsalametoden kan man göra epoanalyser på blodprover, det finns ingen annan metodik än på urinprover i dag. Den tar bara 40 minuter att köra hundra prover, det är en omöjlighet att göra med nuvarande metoder som dessutom är väldigt kostsamma.

– Men tekniken är inte riktigt klar, den kanske blir det i slutet av detta år.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport