Hectors premiärosäkerhet: "Man vet ju aldrig"

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2023-10-26

Sara Hector har ny tränare och delvis ny teknik.

Det gör att helgens säsongspremiär i Sölden är ännu mer oviss än vanligt.

– Man vet aldrig vad som kommer, säger alpinveteranen.

Sara Hector har kört den traditionsenliga storslalompremiären på Rettenbachglaciären i Sölden tio gånger tidigare.

Men premiären är lika oviss som vanligt. Kanske ännu mer än vanligt, med tanke på att försäsongen inneburit både ett tränarbyte och en relativt stor omställning i tekniken.

– Det är mycket spännande, det är alltid lite ovisst den här delen av säsongen, säger Sara Hector inför lördagens tävling.

– Det känns som att det är inom räckhåll ändå. Men man vet ju aldrig.

Svenskan blev i fjol sexa i storslalomcupen och avslutade säsongen starkt med en fjärdeplats, personbästa, i slalom på världscupfinalen.

”Blir annorlunda”

Sara Hector har sedan förra säsongen dock blivit av med tränaren Pierre Miniotti, som bytt till det kanadensiska landslaget.

Det har inneburit en rätt stor omställning.

– Vi hade en bra relation. Det är klart att det blir annorlunda. Vi hade jobbat ihop i sex år och Pierre kände ju verkligen mig som person till hundra procent, säger Sara Hector.

– Han kunde verkligen hantera mig i alla situationer och få mig att prestera och må bra, så innan man lärt känna varandra tar det ju lite tid. Men samtidigt är det också kul att få lite nya saker att jobba på.

I stället har Walter Girardi kommit in som ny damtränare. Italienaren, med ett förflutet på herrsidan, har bland annat fått Sara Hector att jobba en del med tekniken.

Enkelt uttryckt, berättar hon, handlar det om att hon ska komma ut ur svängarna snabbare.

”Lite upp och ner”

Teknikändringen behöver dock fortfarande en del finslipning, medger hon.

– Walter har bara jobbat med herrlag tidigare, så han ser på åkningen lite mer som de kanske åker överlag. Så vi har jobbat lite åt det hållet.

– Jag har väl inte riktigt satt det än. Men det är väldigt roligt och motiverande att ha något nytt att jobba på. Det är en process som går lite upp och ner, det finns saker att jobba med varje dag.

En tänkt comeback super-G, som Sara Hector funderade på i våras, ser det dock inte ut att bli i vinter.

För det har tiden inte räckt till.

– Nej, det ser inte ljust ut. Vi har haft mycket annat att jobba med, så jag har inte hunnit med. Vi får se om det hinns med lite mer framöver, men nu kommer ju slalomen lite mer också, säger Sara Hector.