OS-legendaren Agneta Andersson död

Karl Sundström/TT

Publicerad 2023-10-08

Agneta Andersson, 1961–2023. Arkivbild.

OS-guldmedaljören i kanot Agneta Andersson är död, rapporterar NWT. Hon blev 62 år.

”Agneta kämpade in i det sista och det gör så ont”, skriver Susanne Gunnarsson, vän och tidigare lagkamrat, till TT.

Under söndagen gick Andersson bort efter att ha varit sjuk i cancer en tid.

Andersson, som föddes i Karlskoga, vann tre OS-guld under sin karriär som kanotist, två i Los Angeles 1984 och ett i Atlanta 1996.

Efter guldet i Atlanta, som hon vann tillsammans med Susanne Gunnarsson, tilldelades de Bragdguldet 1996. Ett år senare fick duon också Victoriastipendiet (numera Victoriapriset).

”Har gått igenom mycket tillsammans”

Susanne Gunnarsson skriver i en kommentar till TT:

“Agneta var inte bara en stor idrottare, hon var också en fin vän. Vi har känt varandra sen jag var 16 år och hon var 18 år. Vi tog vår första medalj tillsammans 1981 på VM och den sista 1996. Vi har gått igenom mycket tillsammans. De sista 20 åren har vi umgåtts utan kanot. Agneta kämpade in i det sista och det gör så ont. Mina tankar går till Martin och Benjamin. Fuck cancer!!!”

Andersson är en av Sveriges absolut främsta olympier genom tiderna. Förutom de tre guldmedaljerna vann hon också fyra ytterligare OS-medaljer. Ingen svensk kvinna har vunnit fler OS-guld än Agneta Andersson. Med sina tre guldmedaljer toppar hon den listan tillsammans med Charlotte Kalla.

Hon har även ett VM-guld på meritlistan, från Köpenhamn 1993.

”Blir varm av ett sådant engagemang”

Dag Johansson är generalsekreterare i Svenska kanotförbundet. Förutom Agneta Anderssons idrottsliga prestationer vill han gärna lyfta fram vad hon gjorde efter den aktiva karriären.

– Det är inte alla stjärnor som engagerar sig ideellt i sin hemmaklubbs styrelse, i hennes fall Bofors kanotklubb. Man blir ju varm av ett sådant engagemang och den kärleken till sporten som hon hade.

Han fortsätter:

– Hon hade en vilja att ge tillbaka till det ideella föreningslivet som formade och fostrade henne och som gav henne möjligheterna att uppnå det hon nådde. Hon bidrog efter sin karriär till att andra kunde förverkliga sina drömmar och det är något av det finaste som finns. Det tycker jag är värt att lyfta förutom alla hennes stora framgångar, säger han.

Agneta Andersson sörjs närmast av sin sambo och parets son.