Sjöströms studentliv: "Ville ha en utmaning"

Av: TT

Publicerad:
Sarah Sjöström har bytt bassängen mot skolbänken i sommar. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sarah Sjöström har bytt bassängen mot skolbänken i sommar. Arkivbild.

Simbassängen har bytts ut mot skolbänken.

OS-fokus har blivit studiefokus för Sarah Sjöström, 26.

– Jag kände att jag ville ha en utmaning i sommar när det inte finns några tävlingar, säger simstjärnan.

Sarah Sjöström berättade för drygt en månad sedan i P4 Extra att hon pluggar till personlig tränare. När TT pratar med henne har hon precis tagit midsommarledigt efter att ha klarat första steget av tre i intensivutbildningen.

– Det är mycket online, men nu har jag varit i skolan varenda dag sedan i lördags. Det är rätt många timmar. Man kan välja hur många tillägg man vill ha i kursen och jag har valt hälsokonsult och kostrådgivare också. Sedan finns det annat också man kan specialisera sig till, men jag börjar så här. Det är mycket plugg, säger hon.

När coronapandemin slagit klorna i världen och svept bort vartenda mästerskap – inklusive OS – passar Sjöström på att vila kroppen och vässa huvudet.

Hon ser inte utbildningen enbart som något som hon kan ha nytta av när hon slutar.

– Det känns rimligt att plugga något som jag har nytta av i karriären också. Jag vill gärna ha grundkoll på träningsupplägg och anatomi, lite för min egen skull också. Jag har många år kvar av min karriär och det känns som ju längre man kommer i den desto mer eget ansvar blir det. Man vill vara med och påverka olika beslut om vilken träning som ska göras, säger Sjöström som blev historisk i fjol när hon tog fem individuella VM-medaljer – varav ett guld – och för andra gången de senaste tre åren utsågs till världens bästa kvinnliga simmare.

"Behöver pausen"

Sjöström har tagit "ledigt" från träningen under juni och juli månad. Men ledigt i den Sjöströmska vokabulären har förmodligen inte samma betydelse som i de flesta andras.

– Jag tränar ju rätt mycket ändå, varje dag, men jag är ledig från att ha en träningsplanering, förklarar hon.

Sarah Sjöström tror att den ofrivilliga coronapausen kan vara nyttig för henne inför OS 2021.

– Jag behöver den här pausen nu för att återhämta min kropp litegrann. Den har ju varit på högvarv sedan 2008 när jag gjorde mitt första OS, säger hon.

Supersvenskan har inte tävlat sedan i januari och när det är dags igen är det ingen som vet. Även om bland annat fotboll och friidrott har börjat ta sina första trevande steg är simningen fortfarande pausad. Det är dock inget som stressar henne.

– Det är klart jag skulle vilja tävla, men det viktigaste just nu är ju att pandemin går över. Det är ingen idé att stressa upp sig och få panik över saker som inte blir av. Hade man varit ung och på väg uppåt kanske man hade blivit det. Men jag har ändå varit med på tre OS och vunnit mina 50 internationella medaljer utan en paus under tolv års tid. Så jag försöker se det positivt, säger hon.

"Klarar sig rätt bra"

Många simmare har det tufft ekonomiskt under coronakrisen. Sarah Sjöström drog i fjol in drygt tre miljoner kronor i prispengar bara på VM och penningstinna ISL och Champions swim series.

Nu finns inga prispengar att tjäna, men som världens bästa simmare har hon det väl förspänt med sex stora och fleråriga sponsorskontrakt.

– Jag kommer ju inte att hamna i någon ekonomisk kris, men kollar man hela året för mitt bolag så kommer det inte att vara ett bättre år än i fjol. Men man kommer att klara sig rätt bra ändå, säger Sjöström vars bolag 2018 gjorde en vinst på 3,3 miljoner kronor efter skatt.

Midsommar i Malmö

ISL, som hade premiär i fjol, har skapat en solidaritetsfond där 320 simmare kommer att få en månadslön på cirka 15 000 kronor mellan september i år och juli nästa år.

– Många har det riktigt tufft, det kommer att betyda jättemycket för en del. Det är jättebra att man hjälper alla och att inte bara de bästa får allt, säger hon.

TT: Hur firar du midsommar?

– Vi ska åka till Malmö. Det blir första gången sedan i februari jag är utanför Stockholm.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN