Djurgårdens sportchef mitt i CL-kaoset

Av:  Anton Johansson/TT

Det var kaosartade scener utanför Stade de France.
Det var kaosartade scener utanför Stade de France.

Champions League-finalen i fotboll präglades av kaos utanför Stade de France i Paris.

Mitt i tumultet befann sig Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

– Vi fick hoppa över en mur och andra i vår grupp blev tårgasade, säger han till TV4:s Fotbollskanalen.

Bosse Andersson var på plats på CL-finalen tillsammans med Djurgårdens vd Henrik Berggren och representanter från Rosenborg, Vålerenga, FC Köpenhamn och Svenska fotbollförbundet.

– Vi var där i ganska god tid och vi såg direkt att det var väldigt mycket folk utanför arenan. Vi var en grupp som var där nere. Jag och Henrik klarade oss ganska bra men det var en obehaglig känsla eftersom det var poliser, massa avspärrningar och extremt mycket folk. Det blev ett tryck, säger Andersson.

Han fortsätter:

– Vi fattade ett beslut mitt i det. Vi kände: det här kommer gå åt… så vi hoppade över en mur. Vi klättrade upp så att vi kom upp på ett etage över där vi stod. Däremot var det några andra i gruppen som kom väldigt mycket i kläm och fick tårgas och pepparsprej mot sig.

Liverpool-backen: ”Katastrof”

Finalen mellan Real Madrid och Liverpool sköts upp i nästan 40 minuter efter oroligheter utanför arenan vilket gjorde att flera supportrar inte kom in i tid.

Stängsel vältes på flera ställen vid stadion då supportrar tryckte på för att komma fram till säkerhetskontrollerna. Enligt Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin och Europeiska fotbollsförbundet Uefa orsakades kaoset av personer som hade ogiltiga biljetter.

Liverpool-backen Andy Robertson berättade att en vän till honom hade stoppats utanför arenan, trots en riktig biljett.

– Det var katastrof. En av mina kompisar blev tillsagd att hans biljett var falsk men den kom från mig och klubben och jag kan garantera att den inte var det, säger han till BBC.

Idrottsministern kallar till möte

Arrangörerna kritiseras för hur oroligheterna hanterades och händelserna lämnar inte bara en bitter eftersmak utan väcker också oro inför rugby-VM i Frankrike nästa år och inte minst sommar-OS 2024 i Paris då Stade de France är huvudarena.

Frankrikes idrottsminister Amelie Oudea-Castera har, enligt nyhetsbyrån AFP, kallat till ett möte på måndag tillsammans med bland annat representanter från Uefa, Franska fotbollsförbundet och Paris polischef Didier Lallement.

– Prio nu är att identifiera vad exakt som gick fel för att lära oss allt för att sådana här incidenter inte ska kunna hända under våra framtida idrottsevenemang, säger hon i ett uttalande.

Publisert: