Rolfö: "Vi går in som favoriter"

Av:  Lasse Mannheimer/TT

Fridolina Rolfö, till vänster, planerar att i kväll spela hem sin första Champions League-titel. Arkivbild.
Fridolina Rolfö, till vänster, planerar att i kväll spela hem sin första Champions League-titel. Arkivbild.

Fridolina Rolfö har haft en magnifik fotbollssäsong så här långt. I kväll ska den krönas med en titel hon suktat efter.

28-åringen tänker inte förlora ännu en Champions League-final mot Lyon.

– Det är en revansch för mig, säger Barcelonastjärnan till SVT inför kvällens final.

Barcelona är regerande mästare och klar favorit inför finalen mot Lyon på Juventus Stadium i Turin. Men i laget finns också en svenska som inte vet hur det är att bli Champions League-mästare, och som i stället har tråkiga finalminnen när just Lyon stått på andra sidan.

För två år sedan spelade Fridolina Rolfö i tyska Wolfsburg, och var då med om att förlora Champions League-finalen mot Lyon. Det ska inte upprepas i kväll, säger hon.

– Jag har spelat mot Lyon i en final och förlorat, så det är en revansch för mig. Men även för laget, som åkte på storstryk i en final mot Lyon. Det är en match som kommer att innebära revansch, och vi ser otroligt mycket fram emot den, säger Fridolina Rolfö till SVT.

Norskt hattrick avgjorde

Lagen möttes även i finalen för tre år sedan och då var det avgjort redan efter en halvlek. Lyon ledde då med 4–0 efter att norskan Ada Hegerberg gjort hattrick.

Men mycket har hänt sedan dess. På den tiden var Lyon fortfarande giganten inom europeisk fotboll och finalsegern mot Barcelona innebar det franska lagets sjätte Champions League-titel (den sjunde kom mot Wolfsburg året därpå).

Nu är det i stället Barcelona som med en storsatsning på sitt damlag blivit laget att slå. I fjol körde ”Barça” över engelska Chelsea med 4–0 i Champions League-finalen och i år har det spanska laget varit än mer imponerande. Ligatiteln säkrades redan tidigt under våren, och Barcelona vann till slut samtliga matcher i La Liga.

Fridolina Rolfö kom till klubben inför den här säsongen, och hade fram till nyligen inte ens upplevt hur det var att förlora med laget. När förlusten väl kom, i semifinalreturen mot Wolfsburg i Champions League (0–2), var det den första efter 45 raka segrar.

”Siktet är inställt”

Den matchen påverkar dock inte självförtroendet inför kvällens final, säger Fridolina Rolfö.

– Vi går in som favoriter i den här matchen efter att vi haft en så bra säsong. Så vi har pressen på vår sida, men samtidigt vet vi att Lyon är ett otroligt bra fotbollslag. Vi behöver förbereda oss på bästa möjliga sätt och det kommer krävas mycket från vår sida för att vinna den här matchen, säger Rolfö.

Den 28-åriga svenska landslagsanfallaren har ett sagolikt starkt fotbollsår bakom sig. Fridolina Rolfö var en av nyckelspelarna när Sverige tog OS-silver i Tokyo förra sommaren, och i december belönades hon sedan med Diamantbollen, priset till årets bästa svenska fotbollsspelare.

En Champions League-titel vore pricken över i.

– Det är något som jag har velat väldigt länge – att vinna en Champions League-final. Siktet är inställt och förhoppningsvis kan vi lyfta den där pokalen i slutet, säger hon.

Barcelona–Lyon har avspark klockan 19.

Publisert: