Sänkte Sverige – kan bli EM-stjärna

Karl Sundström/TT

Publicerad 2024-06-16

En doldis när han nickade Sverige ur EM 2021.

Nu är han en av Europas hetaste målskyttar – och en potentiell EM-stjärna.

– Jag vill att vårt lag ska visa upp vår fulla potential i EM, säger Ukrainas anfallsess Artem Dovbyk.

EM-åttondelsfinalen 2021 mellan Sverige och Ukraina såg ut att gå mot en straffläggning. Men alldeles i slutskedet kom sekvensen som släckte Sveriges drömmar. Ett hårt inlägg lyftes in i Sveriges straffområde, inhopparen Artem Dovbyk kastade sig fram och nickade in 2–1.

Ukraina vidare. Sverige utslaget.

Där och då var Dovbyk en doldis. Visst, han hade gjort en del mål i Dnipro-1. Men för den breda publiken var det knappast något namn som folk hade särskilt bra koll på.

”Ett historiskt ögonblick”

Spola fram till 2024 och det pratas om Dovbyk på ett helt annat sätt.

Smått sensationellt vann 26-åringen skytteligan med spanska Girona under den gångna säsongen. I den sista omgången stod han för ett hattrick i 7–0-segern mot Granada.

– Självklart kunde jag inte i början av säsongen föreställa mig att jag skulle vinna. Men ju längre säsongen gick desto mer insåg jag att jag hade möjligheten, säger han till det ukrainska fotbollsförbundets webbplats.

Girona – som ägs av samma bolag som Manchester City – slutade trea i La Liga och Dovbyk gjorde 24 mål. Tredjeplatsen innebär att laget nästa säsong ska spela Champions League för första gången.

– Både jag och laget gjorde bra ifrån oss. Att kvalificera oss för Champions League är ett historiskt ögonblick för Girona.

”Minst tre tuffa matcher”

Han var också högst bidragande till att leda det ukrainska landslaget till EM i Tyskland. I playoff-semifinalen mot Bosnien-Hercegovina var det Dovbyks mål i slutskedet som tog Ukraina till final.

– Jag vill att vårt lag ska visa upp vår fulla potential i EM. Jag kommer inte att ha något speciellt mål för mig själv. Vi måste förbereda oss bra eftersom vi har minst tre tuffa matcher framför oss.

För Dovbyk och hans Ukraina blir det ett speciellt EM som spelas i skuggan av det som pågår i hemlandet. I februari 2022 inledde Ryssland en fullskalig invasion av Ukraina och sedan dess har ett krig pågått.

Ukraina har spelat alla sina kvalmatcher utanför landet – och när EM-avancemanget blev klart hyllades de av presidenten Volodymyr Zelenskyj.

”Tack hörni. För de överväldigande känslorna för hela landet. För en överväldigande seger och avancemang till EM. För att ännu en gång bevisa: när ukrainare har det svårt, men inte ger upp och fortsätter kampen, då vinner ukrainarna definitivt”, sade han i ett uttalande.