Guide: Inför US Open i tennis

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2023-08-27

Ett nytt videogranskningssystem, ett kvinnligt 50-årsjubileum – men framför allt en herrduell om förstaplatsen på världsrankningen mellan Carlos Alcaraz och Novak Djokovic.

Här är allt du behöver veta inför US Open i tennis.

+ Superduellen

Spanjoren Carlos Alcaraz är världsetta och regerande mästare i US Open. Han är också den senaste grand slam-vinnaren efter att ha slagit världstvåan Novak Djokovic i Wimbledon-finalen. Men serben slog Alcaraz i finalen i Cincinnatis ATP-turnering för en dryg vecka sedan och har nu chansen att ta över tennistronen från spanjoren.

+ Djokovic välkommen igen

Novak Djokovic har inte spelat US Open sedan 2021 då han förlorade finalen mot Daniil Medvedev. Skälet är att USA de senaste två åren inte tillät inresa för de som inte var vaccinerade mot covid-19. Tidigare i år hävdes vaccineringskravet.

+ Nytt videobedömningssystem

US Open blir första grand slam-turnering att använda ett videobedömningssystem som domarna kan använda när spelarna utmanar ett beslut. Det kommer att finnas flera kameravinklar för domaren att titta på och ta beslut från. Spelarna har tillåtelse att utmana domslut tre gånger per set och ytterligare en gång i tiebreak.

Domarna kan också använda sig av video för att granska situationer som gäller spelarnas beteende.

Herrtouren ATP har använt systemet vid flera tävlingar, damtouren WTA har däremot aldrig använt videobedömningssystemet. Systemet kommer att finnas på fem banor på Flushing Meadows.

+ Kommentaren som förändrade tennisen

För 51 år sedan fällde tennisikonen Billie Jean King en betydelsefull kommentar efter sin US Open-seger. Hon protesterade mot att hon fick 10 000 dollar för segern medan herrvinnaren fick 15 000.

– Jag sade då att det stinker, berättar nu den 79-åriga amerikanskan, enligt AP, som också hotade med att aldrig komma tillbaka till Flushing Meadows.

Det slutade med att det från 1973 har betalats ut lika mycket i prispengar till damerna som till herrarna i US Open. Det kommer att uppmärksammas under turneringen nu 50 år senare, då vinnarna i respektive singelklass vardera får 3 miljoner dollar.

+ Supertalangen redo att efterträda Williams

För ett år sedan tog tennisikonen Serena Williams farväl från tennisspelandet efter US Open-uttåget. Nu säger 19-åriga Coco Gauff att hon är redo att axla sin amerikanska landsmaninnans stjärnmantel, efter att ha lärt sig hur man vinner utan att spela som bäst.

– Det är det som gör en till mästare – hur man gör de dagar då det inte känns så bra, säger hon enligt AFP.

Gauff har i augusti vunnit två turneringar, senast stortävlingen i Cincinnati där hon bland annat slog ut världsettan, och regerande US Open-mästarinnan Iga Swiatek, Polen.

+ Wozniacki tillbaka

Danska stjärnan Caroline Wozniacki ska spela sin första grand slam-turnering på över tre år. Den förra världsettan, dubbel finalist i US Open, gjorde nyligen comeback efter att ha fått två barn.

– Jag är stolt över att vi är några mammor på touren som jag tror banar väg för kommande generationer – det är möjligt att ha ett uppehåll, föda barn och sen komma tillbaka, säger Wozniacki.

33-åriga Wozniacki har fått ett wild card till US Open och möter en kvalspelare i första omgången.

+ Svenskhoppen

Rebecca Peterson möter polska världsettan Iga Swiatek i första omgången. Den matchen spelas klockan 18, svensk tid, på måndagen. Mirjam Björklund, som kvalade in i turneringen, ställs mot Elise Mertens, Belgien. Den matchen spelas också på måndagen.

Inga svenskar herrar deltar. Mikael Ymer, Sveriges bästa herrspelare de senaste åren, meddelade i fredags att han lägger av efter att ha stängts av för brott mot dopningsreglerna.