Kessidis missar OS – Lindborg till återkval

TT

Publicerad 2024-05-10

Alex Kessidis. Arkivbild.

Det blir inga svenska herrbrottare i OS i Paris i sommar.

Det sista hoppet Alex Kessidis, som kämpade om en plats i sitt andra raka olympiska spel, förlorade i återkvalet.

Johanna Lindborg åkte ut i kvartsfinal, men får en ny chans under lördagen.

Tre svenska herrar hade chansen i fredagens återkval efter att de blivit utslagna i direktkvalet under torsdagen i Istanbul.

Alex Kessidis i 87-kilosklassen, som var ensam herrbrottare i den svenska truppen vid OS i Tokyo 2021, var kanske det största hoppet. Han behövde vinna tre raka matcher för att säkra en OS-biljett, men så blev det inte.

”Domarna helt värdelösa”

Efter seger i sin första återkvalsmatch blev det förlust i den andra – och därmed är OS-drömmen släckt. Efter förlusten var Kessidis irriterad över att hans georgiske motståndare Lasha Gobadze gick in i matchen med kroppen inoljad.

– Han brottas som en riktig kyckling hela matchen, helt livrädd för mig, säger Alex Kessidis till SVT.

– Domarna är helt värdelösa och jag tycker att de borde gynna mig som vill brottas och ta poäng. Ingen vill titta på den här skiten, fortsätter han.

Kessidis var det enda svenskhoppet som fanns kvar på herrsidan, sedan hans landsmän Albin Olofsson (77 kilo) och Niklas Öhlén (67 kilo) båda slagits ut tidigare under eftermiddagen.

– Det hade betytt allt, det är det här vi gör varenda dag. Jag har lagt ner hela mitt liv på brottningen för att brottas bra och så efter en sekvens är det slut, sade Olofsson till SVT efter sitt uttåg.

Lindborg får ny chans

På damsidan blev Evelina Hulthén (57 kilo) och Tindra Sjöberg (68 kilo) utslagna i direktkvalet och får ingen ny chans i återkvalet. Det får däremot Johanna Lindborg i 62-kilosklassen.

Svenskan åkte ut i kvartsfinalen mot Nesrin Bas, men eftersom turkiskan vann sin semifinal och tog en av två direktplatser till OS får Lindborg återkvala under lördagen. Då krävs det seger i tre raka matcher för att Lindborg ska säkra OS-kvotplats.

Jonna Malmgren (53 kilo) är i nuläget den enda svenska brottaren som är klar för en sommar i Paris – hon säkrade en OS-plats genom att sluta femma på VM i höstas.