Davidsson frälste HV71

Publicerad:
Uppdaterad:

Jönköping. En drömstart och två tvåmålsledningar. Allt det där höll HV71 på att bränna. Men laget krånglade sig ut svårigheterna mot Djurgården och vann sin femte förlängningsseger i hockeyslutspelet. Johan Davidsson gjorde segermålet 4-3.

Därmed kvitterade HV till 1-1 i SM-finalserien.

En förlust på hemmaplan hade ställt laget med ryggen mot väggen i finalserien. På måndag väntar bortamatch i ett kokande Globen och hade laget slarvat bort lördagens drömläge hade det sett tufft ut för Jönköpingslaget.

Trots både en drömstart med 2-0 efter 5.48 av matchen och en 3-1-ledning i slutet av den andra perioden kunde Djurgården gå upp och kvittera.

HV fick dessutom tre chanser i numerärt överläge i den sista perioden, men missade allt.

Johan Davidsson blev som så många gånger förr frälsaren. Han slog in det avgörande målet efter 8.04 av förlängningen.

Utan Wesslau

Djurgårdens supermålvakt Gustaf Wesslau kom inte till spel i den andra finalen på grund av sin knäskada. Ersättaren Stefan Ridderwall, som inte startat en match på nästan fem veckor, fick en mardrömsstart.

Ridderwall fick hoppa in i slutet av den första finalen och släppte in ett mål på tre skott.

På lördagen släppte han in två av hemmalagets fyra första skott och hemmalaget ledde med 2-0 redan efter 5.48.

HV71 visade en helt annan energi än i den första finalen i Stockholm. Trots en tidig utvisning tog laget ledningen i numerärt underläge när Oscar Sundh hittade en lucka mellan armen och kroppen på Ridderwall. Ett enkelt insläppt mål.

På 2-0 kunde Ridderwall inte göra mycket då Kris Beech styrde och ändrade riktningen på Janne Niinimaas dragskott från backposition.

Djurgården var riktigt illa ute i början av matchen och reduceringen till 1-2 blev det som räddade kvar laget i matchen. Djurgården spelade fem mot tre i nästan två minuter utan att få utdelning, men när HV precis blivit fulltaligt tryckte Jacob Josefson in reduceringen när Stefan Liv inte klarade att hålla tätt vid ena stolpen.

Bortdömt mål

HV71 hade marginalerna med sig i mitten av den andra perioden. Patrik Cehlin sköt pucken via Tim Erikssons skridsko och i mål, men det dömdes tveksamt bort efter videogranskning. I stället kunde HV 2.41 senare öka på till 3-1 genom David Ullström efter en drömpassning från André Petersson.

Djurgården kom dock tillbaka igen. Andreas Engqvist lyfte ned pucken i anfallszonen och efter en sargstuds friställdes Marcus Krüger som överlistade Liv. Målet kom i numerärt överläge och blev det första power play-målet hittills i finalserien.

Engqvist slog sedan in kvitteringen i början av den sista perioden sedan Krüger först träffat stolpen.

Men HV kunde trots allt resa sig till slut.

TT

Publicerad: