TT-Sport

Vallateamet en grund till framgång

TT-SPORT

Skidor. En ny design inne i vallalastbilen ska inspirera svenska vallningsteamet till nya stordåd i under VM i Falun.

– Det gäller att tänka på alla detaljer som ytterligare kan utveckla vårt arbete. Detta är viktigt, säger svenske vallachefen Urban Nilsson när han visar upp lastbilens insida.

Utvändigt ser allt ut som vanligt där Sveriges vallalastbil står bara några meter från VM-spåren. Men insidan är annorlunda jämfört med tidigare år. På väggarna finns flera jättebilder på de svenska medaljörerna i Sotji.

Urban Nilsson förklarar att det är viktiga inspirationsbilder. Samtliga tolv medlemmar i det svenska vallateamet känner en stolthet över sin insats i Sotji och vet att de var en stor orsak till framgången. Nu ska den stoltheten förvandlas till extra energi.

– Därför tapetserade vi om hela lastbilen. Vi har redan väl inarbetade rutiner som fungerar bra. Nu tar vi ytterligare ett steg genom dessa bilder. Det är faktiskt viktigt, säger Urban Nilsson.

Han betonar att arbetsrutinerna och den speciella kemin mellan vallakillarna betyder mycket för de aktivas insatser.

– Vi har jobbat ihop under flera år och alla vet vad som krävs för att lyckas.

800 par skidor

Under en tävlingsdag kommer de till lastbilen cirka fyra timmar före start. Samtliga killar vet automatiskt sina funktioner. Inget får vara konstigt eller nytt, oavsett om det är en världscuptävling eller VM på hemmaplan. Rutinerna innebär viktig trygghet. Den svenska vallalastbilen, som har tio specialgjorda arbetsplatser och innehåller 800 par skidor, har under vintern varit i Falun under flera veckor, bortsett från en sväng till världscuptävlingarna i Östersund. Under dessa veckor har svenska vallningsteamet gjort första fasen i VM-förberedelserna: Skidtester.

– Vi har gått igen samtliga skidors egenskaper. Det går aldrig att valla en dålig skida bra, säger Urban Nilsson.

Norge har större lastbil

Dagarna före första tävlingsdagen började fas två: Testning av valla och slipning.

– Det är den mest intensiva fasen. Men vi har gjort samma jobb inför tidigare mästerskap och lyckats bra. Vi känner oss trygga, säger Urban Nilsson, samtidigt som Norges stora vallalastbil står strax bredvid. Den är enorm med två våningar och betydligt större än Sveriges lastbil.

– Här spelar storleken ingen roll. Vi har lika stort vallningsutrymme. Skillnaden är att de har ett samlingsrum på övervåningen medan våra åkare har en speciell husbil där de kan återhämta sig. I övrigt fokuserar vi oss på vårt. De som tittar på andra nationernas arbetssätt blir automatiskt tvåa, säger Urban Nilsson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport