Storseger för Brynäs i returen

TT-SPORT

Ishockey. En knepig skada höll honom på läktaren i säsongens första elva SHL-matcher. Men nu är Elias Fälth tillbaka i fullt ös.

På lördagen fick han äntligen göra sitt första mål i Brynäströjan.

– Skönt att få det avklarat. Det här var väl fjärde matchen som jag har fått gå för fullt och spela riktiga minuter så jag är glad, säger Brynäsbacken efter 6-2 i returmötet mot Färjestad hemma i Gavlerinken.

Elias Fälth värvades från mästarlaget Frölunda inför säsongen men har under hösten brottats med två "ganska rejäla muskelbristningar" som inte ville ge med sig och som testade humöret rejält.

– Det har varit otroligt tungt att inte veta om man och när kan komma tillbaka. Det är vecka till vecka, då går det upp och ner i humöret men jag har en otrolig familj som har stöttat och låtit mig få ha den glädjen i alla fall. Sitta i logerna är trevligt i sig men man vill hellre vara på isen, säger Fälth.

Efter några matcher med mer och mer istid är det nu fullt ös som gäller för den trettiofemårige Brynäsbacken.

Mot Färjestad var det han och en annan förstagångsmålskytt i Brynäströjan - nittonårige forwardstalangen Linus Ölund - som slog an tonen i matchen.

Mycket piggare

Ölund styrde in Simon Bertilssons skott halvvägs in i första perioden, Ölunds första mål i såväl A-laget som i SHL.

För Fälth var det 37:e grundseriemålet i karriären men också det första i nya klubben.

– Hela laget kändes otroligt mycket piggare i dag (än under övertidsförlusten dagen innan mot Färjestad i Karlstad). Det är som Bulan sa där inne - att vi kanske borde komma hem mitt i natten och spela direkt dagen efter oftare - för vi har spelat våra två bästa matcher när vi har gjort så.

Och Brynäs höll en betydligt högre nivå än gästerna som var ovanligt beskedliga defensivt.

Vid till exempel 2-0 var det öppet på mitten och till synes inte ens ett försök av Jonas Holös att hindra Fälth som enkelt rundade Färjestadsbacken vid skottet.

Forecheck-backcheck

Samtidigt ska sägas att det var Brynäs intensiva "Bulan" hockey som återigen gav utdelning.

– Vi hade bestämt oss. Jag vet vad Bulan står för och vad vi lägger ner i träningen varje dag. Det är otroligt mycket skridskoåkning, orka göra frånvändningar, vara jobbiga i spelet. Mycket forecheck-backcheck. Vi tränar hårt på det så att vi ska orka spela så hela matcherna.

– Vi har ett så offensivt skickligt lag och så många som vill visa upp sig varje kväll att vi snarare är lite väl offensiva och släpper till för mycket bakåt ibland, men hittar vi en balans i det så blir det väldigt bra. Det är så otroligt jämnt i serien att slår man av på takten så är man plötsligt nere på åttonde plats. Det är otroligt viktigt att komma ut och gasa varje kväll.

TT