TT-Sport

OS-rättigheterna sålda

TT-SPORT

Stockholm. På onsdagen blev det klart att sändningsrättigheterna för OS 2014 och 2016 sålts till företaget Sportfive.

Det innebär att det kan bli dyrt för SVT att sända OS i framtiden, men SVT:s Albert Svanberg är positiv:

– Det gäller för oss att komma över rättigheterna på något vis.

I fjol tackade Internationella olympiska kommittén (IOK) nej till ett bud från EBU, paraplyorganisationen för Europas public service-företag. EBU har haft rättigheterna till OS under mer än 50 år, men i vinter-OS 2014 i ryska Sotji blir det inte så. Men SVT är fortfarande inställt på att kunna visa OS även i framtiden:

– Ända sedan det blev klart att det inte blev EBU som fick rättigheterna har det varit klart att det stått mellan två agenter. Redan då sa vi att det gäller för oss att komma över rättigheterna på annat sätt än via EBU, säger Albert Svanberg, chef på SVT Sport, till TT.

Enligt nyhetsbyrån Reuters innebär avtalet mellan IOK och Sportfive att företaget måste försäkra att varje land sänder minst 200 timmar i tv-kanaler som sänder gratis.

– Det här avtalet innebär en ny era för OS-sändningarna. IOK ska garantera att så många som möjligt ska kunna få tillgång till den bästa möjliga OS-upplevelsen, säger IOK:s ordförande Jacques Rogge till Reuters.

Enligt ett pressmeddelande står en del länder i Europa utanför onsdagens överenskommelse. I Italien har Sky Italia köpt rättigheterna och i Turkiet har rättigheterna sålts till Fox Turkiet. I Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien har inget avtal ännu slutits.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport