TT-Sport

Skärpt huliganlag från 1 april

TT-SPORT

Stockholm. Den så kallade huliganlagen träder i kraft 1 april, lagom till allsvenskans start, beslutade riksdagen på onsdagen.

När förslaget debatterades i förra veckan var ledamöterna noga med att bedyra sin kärlek till fotbollen och tydligt markera sin klubbtillhörighet, och flera tog den kärleken till utgångspunkt till varför lagen mot bråkstakarna måste skärpas.

Oppositionspartierna S, V och MP hade dock hellre sett en mer långtgående lagstiftning.

Anmälningsplikt vid match

– Regeringen har hittills stått påfallande passiv och nu när regeringen äntligen har pressat fram ett förslag som ska motverka idrottsvåldet är det både otillräckligt och saknar viktiga rättssäkerhetsaspekter, sade Christer Adelsbo (S) och krävde anmälningsplikt hos polisen under match "för personer dömda för våldsbrott eller ordningsstörningar samt för personer med tillträdesförbud".

Det kravet har tidigare framförts även av idrottsrörelsen och Svenska fotbollförbundet.

Adelsbo ville också gärna se mer långtgående kameraövervakning av matcherna.

Anders Hansson (M) var en av dem som argumenterade för regeringens förslag.

– Syftet med anmälningsplikten är gott, men behovet av detta uppkom egentligen för att tidigare lagstiftning från 2005 inte fungerade, sade han.

En anmälningsplikt hade lagt "kaka på kaka", sade han.

Ett halvår i fängelse

Förslaget har dock accepterats av fotbollförbundet.

– Man får se när lagen trätt i kraft hur den fungerar och om det behövs något mer, sade generalsekreterare Sune Hellströmer till TT nyligen.

Från supporterklubbshåll har kritiken dock varit skarp, bland annat av oro för att polisen ska porta supportrar godtyckligt.

Lagen ändras från 1 april så att även polisen får ansöka om tillträdesförbud för bråkstakar, som ska kunna få effekt direkt efter exempelvis ett telefonsamtal till en åklagare.

Polisen ska också få plocka med sig huliganer till förhör. Dessutom blir det straffbart att storma planen, kasta in föremål, och ta med sig raketer, fyrverkerier eller liknande in på arenan. Straffet sträcker sig från böter till fängelse i högst ett halvår.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport