Jönsson ett frågetecken i premiären

Publicerad 2013-12-14

Davos. Emil Jönsson är ett enda stort frågetecken inför sin sena säsongspremiär i världscupen.

Sprintmästaren vet inte var det ska sluta när han kör söndagens fristilssprint i Davos.

Sjukdomar har raserat en stor del av höstträningen för den svenska skidstjärnan och trots att han är mycket väl bekant med banan i Davos, hans andra hem, så är han mycket osäker på formen.

– Jag har ingen aning, säger Jönsson dagen före sin försenade världscuppremiär.

Jönsson har steg för steg skjutit på säsongspremiären. Det blev återbud till Sverigepremiären i Bruksvallarna, sedan även till världscuppremiären i Kuusamo.

– Väldigt svårt att säga var jag står just nu, säger han. Jag känner mig trygg med styrkan och uthålligheten, men saknar riktiga fartpass på skidor.

En första test kommer i söndagens tidskval i fristilssprinten. Är han inte bland de 30 främsta, vilket mycket sällan hänt, så är det färdigåkt.

– Om jag går vidare och får köra mig riktigt stum i ett heat så kan det vara bra med det, säger Jönsson, som vunnit sprintcupen tre gånger och är regerande mästare.

OS i fokus

Den här vintern ligger dock all fokus på OS i februari och därav det förskjutna upplägget.

Jönsson gjorde en liten smygpremiär i Östersund förra helgen, men inte i sprint utan på 15 kilometer, där han blev femma bakom en segrande Anders Södergren.

Det berodde på att han efter det forcerade tränandet fick problem med ena höftböjarmuskeln.

– Det var kallt, så det var bättre att köra ett längre lopp än flera korta, säger Jönsson.

Funderar på touren

Världscupen har sprinttävlingar i italienska Asiago nästa helg, men Jönsson funderar även på att ställa upp i Tour de Ski runt årsskiftet. Sambon Anna Haag, som också haft sjukdomsproblem och ännu inte varit med i världscupen, tänker ställa upp där.

– Vi får se, touren är så kul så jag kanske hakar på, säger Emil Jönsson.

TT:s utsände